Skip to main content

Rusija predložila podizanje starosne granice za penziju

Ekonomija 14. јун 2018.
< 1 min čitanja

Dok se Rusija spremala za početak prazničnog meseca fudbala, njena vlada je danas odlučila da odbaci dugogodišnji tabu predlogom da se postepeno podigne starosna granica za penzionisanje, koja nije menjana 90 godina.

Godine za penzionisanje odredjene su u Rusiji 1932. godine, u sovjetsko doba, i nikad od tada nisu menjane.

Ruska starosna granica za penzionisanje spada medju najniže na svetu: 55 godina za žene i 60 za muškarce.

Čak do 30 odsto Rusa može u penzju i ranije, zahvaljući specijalnim uslovima za brojne kategorije zaposlenih.

Medjutim, u praksi mnogi Rusi nastavljaju da rade dugo posle zvaničnog odlaska u penziju, a niske penzije im služe da im dopune prihode.

Posle višemesečnog oklevanja i upozorenja o rastućem teretu penzionog sistema koji se često ocenjuje kao neodrživ, vlada je danas najavila veliku reformu, što je za mnoge Ruse bila vest koja je zasenila početak Svetskog prvenstva u fudbalu.

Vlada predlaže da se počev od 2019. do 2028. godine fazno stigne do odlaska u peziju sa 65 godina za muškarce, a do 2034. godine sa 63 godine za žene, rekao je danas premijer Dimitrij Medvedev.

Reforma koja će uskoro biti podneta Dumi omogućiće da se dodje do dodatnih sredstava za povećanje penzija koje su ograničene na nekoliko stotina rubalja, ili nekoliko desetina evra, dodao je on.

Uz to će biti uvedena još jedna mera potencijalno bolna za kupovnu moć Rusa: PDV se sa 18 odsto podiže na 20 odsto, s izuzetkom hrane, proizvoda za decu i medicinskog materijala.

Jedva mesec dana od kad je položio zakletvu za četvrti predsednički mandat, Vladimir Putin kreće s potencijalno nepopularnim merama. On je 2005. godine uveravao: „Dok sam ja predsednik, neće biti podizanja starosne granice za penzionisanje“.

Po anketi koju je krajem maja sproveo institut FOM, 82 odsto Rusa je protiv podizanja starosne granice za penzionisanje.

(Beta)