Skip to main content

Ruse interesuje kupovina slovenačkih preduzeća

Jugoslavija 29. jul 2013.
< 1 min čitanja

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karel Erjavec i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov izrazili su danas obostrani interes da ruske firme učestvuju u privatizaciji slovenačkih preduzeća u većinskom vlasništvu države.

Slovenija je jedan od većih investitora u Rusiji s investicijama vrednim 340 miliona evra naspram 46 miliona evra koliko iznose investicije Rusije u Sloveniji, rekao je slovenački ministar u dvorcu Strmol na slovenačko-hrvatskoj granici.

Erjavec je izrazio očekivanja da bi privatizacijom slovenačkih preduzeća taj odnos trebalo da se ujednači.

On je rekao da je uveren da će ruske firme učestvovati u privatizaciji „bar jednog“ od 15 slovenačkih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države, a čiju je prodaju najavila vlada premijerke Alenke Bratušek u želji da privuče strane investicije.

Rusi su, prema rečima ruskog ministra, posebno zainteresovani za kupovinu Telekoma Slovenije, banaka i Aerodrom Ljubljana, ali i drugih preduzeća.

Erjavec je naglasio da je Rusija za Sloveniju važan strateški partner, kao i da se robna razmena dve zemlje u prvim mesecima ove godine povećala za 22 odsto, a broj ruskih turista koji dolaze u Sloveniju za 36 odsto.

Razgovori dva ministra bili su i priprema za deseto zasedanje mešovite rusko-slovenačke komisije za privrednu i naučno-tehničku saradnju koje će ove godine biti održano u Moskvi.

U okviru saradnje dogovorene preko ove komisije trenutno se odvija 37 značajnih projekata koji su u različitim fazama realizacije, rekao je Erjavec posle sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Postojećim projektima sada je dodata i gradnja tekstilne fabrike u Rusiji, što je projekat vredan 124 miliona evra koji bi trebalo da bude završen do kraja 2015. godine, rekao je Erjavec.

(Beta)