Skip to main content

Rusi u Srbiji koji kritiziraju rat u Ukrajini izloženi nasilju

Građani 28. jan 2023.
2 min čitanja

Možda su hiljadu i po kilometara daleko od Moskve, ali duga ruka Kremlja i dalje je opasno blizu ruskim emigrantima u Srbiji koji se protive invaziji na Ukrajinu, piše francuska agencija AFP u tekstu koji za temu ima napade na Ruse koji su pobjegli od režima predsjednka Vladimira Putina.

Deseci hiljada Rusa pobjegli su u Beograd iz domovine u kojoj su sankcije, mobilizacija i gušenje oporbe dramatično promijenili život.

Ali Rusi u Srbiji koji kritiziraju rat u Ukrajini također su izloženi nasilju, prijetnjama ili kampanjama zastrašivanja na internetu, piše agencija, prenosi Hina.

Mnogi Srbi odbili su osuditi Rusiju, svojeg historijskog saveznika, pošto je napala Ukrajinu. Ultranacionalisti su organizirali skupove podrške Vladimiru Putinu, a u Beogradu se pojavila i zloglasna plaćenička grupa Wagner.

Ispod površine ima i drugih znakova koji još više zabrinjavaju.

I srbijanski i američki dužnosnici tvrde da Wagner aktivno pokušava regrutirati borce u Srbiji što je dovelo do toga da su srbijanske vlasti, što je rijetkost, zbog toga osudile Rusiju.

Ozračje intriga potaknulo je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da uporedi Beograd s Casablancom za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su se emigranti obiju strana međusobno špijunirali i kovali urote jedni protiv drugih.

Kanal ‘Zli orlovi’

Ali za Ruse poput Vladimira Volohonskog, bivšeg gradskog dužnosnika koji je pobjegao iz Sankt Petersburga pošto je bio uhapšen zbog pokušaja organiziranja antiratnih grupa, još je opasnije.

Njegovo ime i fotografija objavljeni su više puta s nizom uvreda na kanalu na Telegramu na kojem se često napada ruske emigrante u Srbiji.

Sa hiljadama pratitelja, kanal „Zli orlovi” poznat je po označavanju Rusa koji žive u Srbiji i kritiziraju Putinov rat.

Često ih se označava „izdajicama” i „degenericima” i prijeti nasiljem.

„Zašto (…) još hoda Srbijom, a da mu nije razbijeno lice?”, pisalo je u nedavnom postu.

Srbijansko tužiteljstvo potvrdilo je AFP-u da znaju za tu grupu i da je pokrenulo istragu o „nekoliko objava”.

Glavni čovjek iza „Zlih orlova” je Aleksandar Lisov, Rus povezan s Wagnerom koji je jako dobro povezan i sa srbijanskim nacionalistima.

Lisov, koji ima ured u novootvorenom Wagnerovom sjedištu u Sankt Petersburgu, insistira da njegova ekipa radi na „informacijskom, humanitarnom i kulturnom polju” i odbacuje da je instruirao druge da napadaju ruske disidente u Srbiji.

„Pokušavamo prenijeti javnosti da ti ljudi u Srbiji nemaju pravo predstavljati ruski narod”, rekao je AFP-u.

„Oni nisu protiv ruske posebne vojne operacije, nego protiv same Rusije.”

Prijetnje na internetu

Na internetu je nedavno objavljen video snimak na kojem Lisov razgovara u Wagnerovom uredu sa Damnjanom Kneževićem, zloglasnim srbijanskim vođom prokremaljske ultranacionalističke grupe Narodna patrola.

„Kontaktirao me preko zajedničkih prijatelja i zatražio da organiziram turu”, rekao je Lisov. „Organizirao bih takvu turu za bilo kojeg državljanina Srbije.”

Sastanak se poklopio s ovomjesečnom pojavom murala Narodne patrole posvećenog Wagneru u centru Beograda na kojem su pripadnici te grupe naslikani na plavo-bijeloj zastavi kakvu koriste protivnici rata.

Petar Nikitin, vođa organizacije ruskih disidenata u Srbiji, prepoznao je zastavu i tvrdi da je ukradena njegovoj grupi nakon što su nepoznati napadači pretukli nekoliko njenih članova.

„Sada znamo ko je to učinio”, rekao je Nikitin za AFP.

Unatoč prijetnjama, aktivisti kažu da planiraju nastaviti istupati u javnosti iako na njih raste pritisak.

„Nekoliko ljudi…. uključujući Srbe uputilo mi je neke neizravne prijetnje”, rekao je bivši dužnosnik Volohonski. Slovo “Z”, ruski simbol rata, naslikan je na stanu u Beogradu u koji je zalazio.

Ne mogu reći da se osjećam sigurno”, rekao je.

(Hina, Foto: Beta)