Skip to main content

MIROSLAV SAMARDŽIĆ: Ni nastavnici ne mogu da služe liturgiju u crkvi

Građani 28. jan 2023.
< 1 min čitanja

Zrenjaninski politikolog Miroslav Samardžić podržao je direktorku Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Sečnju Oliveru Marjanović koja nije dozvolila da se održi verski obred Srpske pravoslavne crkve u školi.

“Kao bivši učenik Osnovne škole ‘Aleksa Šantić’ iz Sečnja pružam punu podršku direktorki Oliveri Marjanović i čestitam joj na principijelnom držanju. Škola nije verska ustanova i popovi ne mogu u njoj da činodejstvuju, kao što ni nastavnici ne mogu da služe liturgiju u crkvi”, naveo je Samardžić u pismu podrške.

Kako je naveo, u vreme kada je bio đak učili su matematiku, fiziku, istoriju, srpski jezik… a u selu nije bilo ni popa ni crkve i pristojno se živelo.

Podsetio je kako je Sečanj imao nadaleko čuveni rukometni klub, fudbalski i košarkaški klub, kulturno – umetničko društvo i niz drugih institucija.

“Veliki broj učenika OŠ ‘Aleksa Šantić’ i Gimnazije ‘Vuk Karadžić’ postali su lekari, inženjeri, profesori… Njihovom obrazovanju nije smetalo što nisu pohađali veronauku i što je ogromna većina meštana bila komunistički i ateistički orijentisana. U školi smo, kao potomci hercegovačkih partizana, ponosno pevali Bilećanku“, naveo je Samardžić.

Dodao je da je Sečanj danas gotovo opusteo, ali ima i crkvu i popa, sa kojim su juče meštani “upali u školu i održali nekakvo bogosluženje”.

“Upozoravam moje zemljake Sečanjce da SPC nije nikakva nacionalna institucija, već korumpirani dodatak svake vlasti. Uz bespogovornu političku lojalnost svakome ko u Srbiji ščepa vlast, ona se više ponaša kao komercijalna korporacija nego kao religijska ustanova“, napisao je Samardžić.

On je SPC uporedio sa privrednim akterom koji na tržištu svojim klijentima prodaje spasenje i od države traži da u toj ekonomskoj delatnosti ima monopol i da ne plaća porez.

“Za uzvrat, ispunajva sve naloge vlasti“, napisao je Samardžić.

(Autonomija, Foto: Printscrean)