Skip to main content

Rumunski evroposlanik postavlja pitanje poštovanja prava etničkih Rumuna u Srbiji

Info 09. avg 2021.
< 1 min čitanja

Rumunski evroposlanik Eudžen Tomak (Eugen Tomac) iz grupe Evropska narodna partija postavio je Evropskoj komisiji pitanje o Srbiji i poštovanju prava nacionalnih manjina.

Konkretno se radi o pravima etničkih Rumuna u Srbiji, objavio je Evropski parlament.

Kako je Tomak naveo, detaljna analiza je pokazala je da rumunsko-vlaška podela, koja nema društveno ili istorijsko opravdanje a veštački je stvorena od strane sprske države, dovodi do značajnih razlika i zanemarivanja prava etničkih Rumuna u Vojvodini i Timočkoj krajini.

Analiza je sprovedena zajedno sa nevladinim organizacijama i nacionalnim savetima koji predstavljaju etničke Rumune u Srbiji.

Ta analiza je pokazala i da Rumunska pravoslavna crkva u Srbiji nije priznata kao tradicionalna crkva i, za razliku od tradicionalno priznatih crkava, nema pravo na povraćaj PDV od države.

Etnički Rumuni u Timočkoj krajini ne uživaju priznanje države kada je reč o njihovim verskim uverenjima i nemaju pravo da grade crkve ili prisustvuju službama na rumunskom, navodi se.

Dalje piše i da je van Vojvodine program javnih servisa na rumunskom jeziku izuzetno ograničen a da je pristup obrazovanju i verskim službama na rumunskom podložan ograničenjima.

Takođe se časovi rumunskog jezika za etničke Rumune u školama nude samo kao izborni predmet, čime se slabi osećaj identiteta te nacionalne manjine, navodi rumunski evroposlanik u pitanju Komisiji.

S obzirom na to, Tomak pita kako Komisija namerava da bavi tim pitanjima i pruži Srbiji neophodnu podršku i podsticaje kako bi ispunila standarde iz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava a čime se obezbeđuje poštovanje prava nacionalnih manjina u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Tomak od Komisije traži pismeni odgovor.

(EURACTIV.rs, foto: Pixabay)