Skip to main content

RTK prikazao film o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu

Jugoslavija 10. jun 2021.
2 min čitanja

RTK emitovao je prvi deo dokumentarnog filma “VIRUSSIA“, koji se bavi onim što se tvrdi da je “maligni uticaj” Rusije na Zapadnom Balkanu, sa akcentom na događaje na Kosovu, Beogradu i Nišu, prenosi portal kossev.info.

Među sagovornicima – političarima, ekspertima, novinarima i bivšim pripadnicima bezbednosnih agencija sa Kosova, iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedinije, u prvoj epizodi govorili su i Vuk Drašković, Jelena Milić, Žarko Korać, uz isečke konferencija predsednika Srbije i srpskih medija o ruskom uticaju u Srbiji.

Film se sastoji od četiri dela: bezbednost, propaganda, diplomatija i uloga Pravoslavne crkve.

Naglasak je na tvrdnji da Rusija decenijama na Balkanu navodno ima štetan uticaj, pre svega preko Srbije i Srba, te da je navodno raširena ruska špijunska mreža.

U filmu se citira navodno retko Putinovo priznanje da je ulazak Rusa na aerodrom u Prištini sredinom juna 1999. godine, mimo znanja tadašnjih zapadnih saveznika, za cilj imalo samo mogućnost kasnije trgovine i namirenja sa Zapadom, kada se Rusi budu povlačili.

Ruski vojnici, odnosno dobrovoljci se sa činjenjem krivičnih dela povezuju i kroz učešće u ratu u BiH i na Kosovu, ali i u Siriji, kao podrška Asadu.

Kao najokrutnija “banda” prikazana je grupa “Wagner”, koja je karakteristična, kako je prikazana, po zverstvima i mučenju žrtava, ali i po tome što se u njoj navodno nalaze i Srbi, mahom pripadnici paramilitarnih grupa iz ratova u BiH i na Kosovu, povezani sa srpskim službama bezbednosti. Navodno je šest Srba u njoj, a prisutni su od nedavno i u ratu u Ukrajini.

Za jednog od njih čije se puno ime spominje, iznosi se tvrdnja, i to kroz citiranje srpskih medija i poruke navodne novinarke – da je egzekutor ubistva srpskih mladića u kafiću “Panda” u Peći 14. decembra 1998. godine.

Prikazujući delove teksta iz “Blica”, kao i navodnu poruku novinarke koja je potpisana kao “Jelena”, a koja je upućena navodnom pripadniku “Wagnera”, saznaje se da ona od njega traži izjavu dok ga istovremeno obaveštava da je imala prilike da vidi dokumenta srpskih službi u kojoj je on navodno označen kao odgovoran za ta ubistva, te da su vlasti u Srbiji taktički odlučile da otvore slučaj “Panda” ukoliko se bude nastavio pritisak na njih da reše slučaj Bitići, i da su već obavestili neke inostrane medije.

Kako je ona objasnila, u tom slučaju bi se kazalo da nemaju mogućnosti da reše slučaj Bitići, ali za uzvrat mogu da reše drugi slučaj.

(Beta)