Skip to main content

RSE: Pokrenuta istraga zbog navodnog prikrivanja pedofilije u SPC u Crnoj Gori

Jugoslavija 20. maj 2022.
< 1 min čitanja

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istražni postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, saopštila je za Radio Slobodna Evropa portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Kako navodi, prikupljena su obaveštenja od mitropolita Joanikija, a od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo je saslušanje svedoka, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, javlja RSE.

Jovanović, autor knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“, ukojoj se govori o pedofiliji unutar crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

On je u maju pošle godine na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

Tužilaštvu, kaže Medenica, još nije odgovoreno na zahtev prema Srbiji.

“Nakon dostavljanja odgovora Tužilaštvo će, nakon prikupljenih dokaza i ocene istih, preduzeti i druge neophodne mere i radnje za koje se ukaže potreba, te doneti odluku u predmetu”, zaključila je Medenica.

Iako Tužilaštvu još nije odgovoreno, mediji su objavili poziv Jovanoviću za saslušanje početkom jula u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svedoka. Kako piše u pozivu saslušanje se odnosi na postupak protiv MPC i mitropolita Joanikija zbog učešća u prikrivanju krivičnog dela obljuba nad detetom.

(RSE, Foto: D. Gruhonjić)