Skip to main content

RSE: Na Dan belih traka „sramna proslava rođendana Orbana i Željka Mitrovića“

Građani 20. мај 2022.
2 min čitanja

Mreža za izgradnju mira zatražila je od predstavnika lokalne vlasti u Prijedoru da odbije zahtev da se 31. maja, na dan kada se u tom gradu obeležava sećanje na ubijene u proteklom ratu, organizuje proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Iz Policijske uprave Prijedor ranije je potvrđeno da su dobili zahtev za organizovanje proslave 31. maja od Omladinske organizacije „Princip“ iz Prijedora. Skup bi, kako se navodi u prijavi, trebalo da bude održan na glavnom prijedorskom šetalištu, od 10 do 14 sati. Procenjuje se da će biti prisutno oko 1.500 građana.

Isti dan, 31. maja, u Prijedoru se obeležava Dan belih traka simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

„Najavljivanje javne proslave u Prijedoru, bilo koje vrste i na bilo čiji rođendan, na Dan belih traka predstavlja ne samo provokaciju, nego dovodi do retraumatizacije porodica žrtava i onih koji su preživjeli strahote i zločine proteklog rata“, saopštila je Mreža.

Mreža mira, koju čini koalicija od 225 organizacija iz BiH i regiona, zahtev je uputila gradonačelniku Prijedora i predsedniku Skupštine, te načelniku Policijske uprave u tom gradu.

Kao rukovodilac okupljanja na zahtevu za proslavu rođendana Orbana i Mitrovića naveden je zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, kadar Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata čiji je lider Milorad Dodik.

Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa tim gradom u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine, navodi RSE.

Iz Mreže podsećaju da se Dan belih traka obeležava u znak sećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom, izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje belog platna na kućama.

„U zločinima koji su usledili nakon toga u Prijedoru i okolini ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 dece„, navodi se u saopštenju i ističe da se najavljivanjem javne proslave u Prijedoru grubo i javno negiraju počinjeni ratni zločini i pokušava revidirati prošlosti.

„Ovim sramnim činom sprečava se proces suočavanja s prošlošću, narušava se poverenje, vrše se dalje podele, a građanima Prijedora nesrpske nacionalisti ne dozvoljava se da dostojanstveno odaju počast članovima svojih porodica koji su izgubili živote“, kaže se u saopštenju.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH.

(FoNet, Foto: Printscrean)