Skip to main content

RSE: Ko je prevozio, a ko obezbeđivao birače iz BiH u Beogradu?

Jugoslavija 19. дец 2023.
5 min čitanja

Koliko je birača iz Republike Srpske glasalo na beogradskim biračkim mestima još nije poznato

Vozila firme preduzetnika koji je privođen uoči izbora u crnogorskom gradu Nikšiću pre dve godine i kome je prošle godine zabranjen ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine (BiH), uočena su na lokaciji gde su dovoženi glasači iz BiH na nedjeljnim izborima u Srbiji.

Najmanje pet vozila sa oznakama firme za obezbeđenje „T&M Group Solutions“ uočili su reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) u blizini beogradske „Štark arene“, najvećeg koncertnog i sportskog prostora u glavnom gradu Srbije, u toku izbornog dana, dok su grupe muškaraca, bez oznaka obezbeđenja, onemogućavali ulazak u prostor dvorane.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre radi se o firmi čiji je direktor i suvlasnik bivši rukometni reprezentativac Dane Šijan.

Ko je finansirao ovo obezbeđenje, prevoz glasača, kao i koliko je birača iz Republike Srpske glasalo na beogradskim biračkim mestima još nije poznato.

Šta je poznato o glasačima u Srbiji iz BiH?

Kampanja vladajućih snaga u Beogradu, predvođenih predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bila je praćena optužbama opozicije, kao i domaćih i međunarodnih posmatrača za sračunat rad na uvećavanju broja birača u glavnom gradu.

„Naveli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, izjavio je dan posle izbora Albert Džonson (Jonson), šef posmatračke misije OSCE-a, na konferenciji za novinare u Beogradu.

Cilj toga je bilo, kako su optuživale opozicione snage, uvećavanje broja birača Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), koja je na izborima 2022. za svega dva glasa u gradskoj skupštini uspela da sačuva vlast u finansijskom i političkom centru države.

Vučić je u obraćanju tokom izborne noći naveo da su ga „posebno zabolele laži koje su bile usmerene i upućivane ljudima poreklom iz Republike Srpske“.

„To je nešto što je zastrašujuće. Tu skoro da nikakve promene u stvarnom broju glasova nema. Niti to suštinski odlučuje, ali je simbolično veoma važno „, rekao je predsednik Vučić.

Miroslav Aleksić je u ime liste „Srbija protiv nasilja“ izjavio da ova koalicija ima podatak je izdato 40.000 ličnih karata ljudima koji ne žive u Beogradu kako bi izašli na gradske izbore. Preciznija saznanja o izvoru podataka, ili dokaze za tvrdnju, Aleksić nije izneo.

Osim na biračkim mestima u Srbiji glasači koji imaju biračko pravo a žive u BiH mogli su da glasaju na 19 biračkih mesta u Bosni i Hercegovini.

Za glasanje u BiH u prošlom izbornom ciklusu 2022. broj birača iznosio je 11.120, dok je na nedeljnim izborima bilo registrovano oko 400 građana više s pravom glasa. Radi se o biračima koji glasaju u susednoj državi, dok broj onih sa prebivalištem u Beogradu nije zvanično objavljen.

Ko je Dane Šijan?

Dane Šijan je zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi ratnog lidera bosanskih Srba i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine.

Kako je objašnjeno oni su privođeni zbog sumnje da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta (DF).

Vladimiru Mandiću i Danu Šijanu, crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska jer je utvrđeno „da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati ANB-u.“

Dane Šijan koji je suvlasnik firme za obezbeđenje „T&M Group Solutions“ je inače jedan od preko dve hiljade potpisnika podrške vladajućem SNS-u, a prema dostupnim podacima sa Fejsbuka podršku partiji pružio je i tokom 2019. godine uoči mitinga ispred Skupštine Srbije uoči kampanje „Budućnost Srbije“.

Na mobilni telefon koji je na aplikaciji WhatsApp označen kao broj Dana Šijana javio se muškarac koji je novinarima RSE u telefonskom razgovoru rekao da je jedan od vlasnika firme. Takođe je kazao da ne zna šta su vozila firme „T&M Group Solutions“ radila kod Arene u toku izbornog dana.

Međutim, na molbu RSE da se predstavi rekao je da je suvlasnik i da se zove „Pera Petrović“.

Na pitanja koja je RSE putem mejla uputio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) u vezi sa eventualnim saznanjima o prevozu glasača, do zaključenja ovog teksta nisu stigli odgovori.

Šta se zna o firmi „T&M Group Solutions“?

Firma „T&M Group Solutions“ osnovana je krajem maja 2022. godine u Beogradu. Nema web sajt, a ni broj telefona u na internetu dostupnoj bazi podataka Agencije za privredne registre (APR).

Imala je pet zaposlenih tokom 2022. godine prema podacima iz finansijskog izveštaja sa APR-a.

Dane Šijan, prema podacima APR-a, ulazi u vlasništvo firme u martu 2023. godine.

Mesec dana kasnije vlasništvo predaje kompanijama „UNIQUENESS GROUP LIMITED“ i „MISTRAL INTERNATIONAL-FZCO“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok on ostaje na poziciji direktora.

Trenutno se u registru stvarnih vlasnika APR-a vidi da je Šijan vlasnik 40 odsto firme, dok 60 odsto udela ima izvesni Mihajlo Popović.

Osnovna delatnost je pružanje usluga sistema obezbeđenja.

Javne nabavke vredne više od 5,5 miilijardi dinara, odnosno više od 47 miliona evra dodeljene su ovoj firmi kao članu grupe ponuđača u periodu od februara do početka decembra 2023. godine, pokazuje srpski portal javnih nabavki.

U pitanju su usluge fizičkog obezbeđenja, čišćenja, higijene u različitim javnim institucijama poput Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), JP Pošta Srbije, Univerzitetski Klinički centar i mnoge druge, kako pokazuju podaci portala javnih nabavki.

Ko su prevoznici iz BiH koji su vozili glasače

Osim firme u kojoj je suvlasnik Šijan, kod „Štark arene“ uočena su vozila prevoznika sa tablicama Bosne i Hercegovirne.

U pitanju su „IN turs“ iz mesta Rudo u blizini granice sa Srbijom, kao i „Kuna Tours“ iz Foče, takođe na istoku BiH, kako pokazuju fotografije i snimci novinara RSE, ali i snimci sa društvenih mreža.

„IN turs“ registrovan je za prevoz putnika i robe od 2015. godine. Vlasnik firme je Vladimir Novaković, a direktor Marko Novaković.

Marko Novaković u novembru ove godine izabran je za predsednika Opštinskog odbora stranke „Narodni front“ u Rudom.

Predsednica ove stranke je Jelena Trivić koja je bila poslanica u parlamentu Republike Srpske. U svojoj političkoj agendi zagovara oslanjanje na Srbiju, dok je u RS glavna opoziciona snaga u odnosu na Savez nezavisnnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

RSE je uputio i dopis stranci Narodni front čiji je Novaković funkcioner u vezi sa saznanjima oko ovih prevoza, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.

Marko Novaković je u izjavi za RSE rekao da su njegovi autobusi „vjerovatno vozili građane u Beograd na glasanje“.

„Ja sam sa jednim tim bio“, konstatovao je Novaković u kratkoj telefonskoj izjavi.

Na pitanje da li su autobusi išli do beogradske Arene, Novaković je odgovorio da „to vozači znaju“.

On nije želeo da kaže ko je ovu firmu angažovao za posao prevoza za Beograd, navodeći da su u vezi s tim kontaktirali menadžera.

Novaković je rekao i kako ne zna koliko autobusa je bilo, niti koliko glasača iz Rudog.

Na upit da li je Beograd prvo mesto gde građani Rudog koji imaju državljanstvo Srbije mogu glasati, Novaković je odgovorio da „nisu imali nigdje drugo“.

Inače, udaljenost Rudog i Beograda je 316 kilometara. Najbliži grad u Srbiji, Rudu je Priboj, udaljen svega dvadeset kilometara.

Drugi autoprevoznik koji je bio vidljiv na snimcima napravljenim tokom izbornog dana ispred „Štark arene“ je „Kuna tours“.

Ovaj prevoznik je svoje slike iz Beograda postavio i na svoju zvaničnu Fejsbuk stranicu.

Prevoz putnika „Kuna Tours S.P.“ u vlasništvu je Njegoša Kunaraca iz Foče.

Predstavnik autoprevoznika „Kuna tours“ javio se na broj telefona sa njihove Fejsbuk stranice.

U kratkom telefonskom razgovoru je rekao da je u vožnji ali i potvrdio da su autobusi ove firme u nedelju bili kod Arene. Veza se međutim brzo prekinula. Na SMS poruku sa pitanjima ko ih je angažovao i koga su prevozili tokom izbornog dana nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Direktor Arene ne zna o čemu se radi

Beogradska „Štark arena“ je hala u vlasništvu Grada Beograda.

Goran Grbović, direktor Arene, izjavio je tokom izbornog dana da ne zna o čemu se radi.

„Mi ovde imamo košarkaški turnir, uopšte ne znam o čemu se radi“, rekao je za Goran Grbović, nekada proslavljeni košarkaš u izjavi za nedeljnik „Vreme“.

Vladimir Dimitrijevića, predsednik Republičke izborne komisije rekao je da dešavanja oko Arene nisu zabranjena zakonom.

„Zakonom nije zabranjeno da se ljudi okupljaju i ukoliko im je bila namera da idu na glasanje na neko biračko mesto“, rekao je on.

(tekst i foto: RSE)