Skip to main content

Ringijer preneo vlasnički udeo NIN-a generalnoj direktorki Jeleni Drakulić Petrović

Info 28. avg 2023.
2 min čitanja

"Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje"

Kompanija Ringijer Srbija prenela je celokupan vlasnički udeo u najstarijem nedeljniku NIN svojoj generalnoj direktorki Jeleni Drakulić Petrović, saopšteno je danas.

Mark Vlader, generalni direktor kompanije švajcarske kompanije Ringijer AD koja je vlasnik Ringijer Srbija, izrazio je uverenje da će NIN pod vođstvom Jelene Drakulić Petrović imati „budućnost koja obećava“.

„Svojim dugogodišnjim uspešnim iskustvom u medijskom poslovanju, ona će nastaviti uspešan razvoj renomiranog NIN-a“, naveo je Valder u saopštenju.

Nova vlasnica NIN-a Jelena Drakulić Petrović izjavila je da joj je čast da preuzme taj nedeljnik posle 20 godina profesionalnog angažmana u okviru Ringijera.

„Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje. Moj fokus i dalje ostaje na uspešnom profesionalnom poslovanju Ringijer Srbija, koji ove godine obeležava 27 godina u našoj zemlji“, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, transakcija je već završena a strane su se dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela.

NIN je najstariji nedeljnik na Balkanu koji je osnovan 26. januara 1935. godine.

Ćulibrk: NIN će ostati NIN, dok sam urednik

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćurlibrk izjavio je da je jutros razgovarao sa novom vlasnicom tog nedeljnika Jelenom Drakulić Petrović, generalnom direktorkom kompanije Ringijer u Srbiji, koja ga je obavestila da je došlo do promene vlasničke strukture i da je ona upisana u Agenciju za privredne registre kao vlasnik nedeljnika.

„Mi broj za četvrtak pravimo na osnovu prošle nedelje kada nismo ni znali da će biti promene vlasnika, tako da radimo kao što smo i do sada radili. NIN će ostati NIN kao što je i bio, bar se tako nadam, i tako će biti dok sam ja urednik“, rekao je Ćulibrak za agenciju Beta.

Na pitanje da li je sa Drakulić Petrović razgovarao o uređivačkoj politici nedeljnika, Ćulibrk je naveo da prethodni vlasnik – kompanija Ringijer Srbija nije uticala na uređivačku politiku.

Podsetio je i da je Drakulić Petrović već godinama direktor NIN-a i da s tog mesta „nije uticala na uređivačku politiku“. Kako je naglasio, „nikad se nije mešala u uređivačku politiku“ nedeljnika i NIN je bio, naveo je, jedan od retkih medija koji mogao da svoj posao radi profesionalno bez uticaja vlasnika na uređivačku politiku.

„Tako da ne vidim sad razlog da bi došlo do dramatičnog zaokreta ako je tako godinama unazad bilo, videćemo“, rekao je Ćulibrk.

(Beta, foto: N1)