Skip to main content

Ričard Goldston: Ekstremni nacionalizam je otrov koji zaslepljuje ljude i sprečava ih da vide istinu

Jugoslavija 11. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Glorifikacija ratnih zločina možda je najgori aspekt poricanja genocida"

Prvi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Ričard Goldstone izjavio je danas da je ekstremni nacionalizam “otrov koji zaslepljuje ljude i sprečava ih da vide istinu”.

“Glorifikacija ratnih zločina možda je najgori aspekt poricanja genocida. To treba da bude osuđeno i zabranjeno, od najvišeg do najnižeg nivoa naših društava”, rekao je Goldston za Al Džaziru.

Prema njegovim rečima, deo nasleđa Haškog tribunala jeste pravda, a to je pravda za mnoge hiljade žrtava na području Jugoslavije, a naročito na prostorima Bosne i Hercegovine.

“To nije savršena pravda, jer tako nešto ne postoji. Ali, bez rada Tribunala, poricanja, koja se nažalost nastavljaju, bi bila još mnogo žešća. Takođe, nasleđe tog suda je i da međunarodni krivični tribunali mogu da rade efikasno, što nije blo prihvaćeno u prošlosti. Tribunal je utabao put za buduće međunarodne krivične sudove”, naveo je Goldston.

Dodao je da je u poslednjem slučaju pred Tribunalom, predmetu protiv Stanišića i Simatovića, tužilaštvo dokazalo da je postojao dobro isplaniran, udruženi zločinački poduhvat koji je ciljao na etničko čišćenje Bošnjaka sa područja Bosne i Hercegovine, kao i etničko čišćenje sa delova Hrvatske.

“Ali, to nije bio jedini predmet gde je to bilo dokazano, postojali su i drugi, a naročito mislim na suđenja Karadžiću i Mladiću. Nasleđe Haškog tribunala treba da koriste istoričari, nastavnici, ali i političari čiji je zadatak da uvaže činjenice”, poručio je Goldston.

(Autonomija)