Skip to main content

RFZO da uvede novu terapiju za lečenje HIV pozitivnih

Info 21. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Uvođenje tih terapija državu ne bi ništa više koštalo u odnosu na ono što se u ovom trenutku izdvaja za lečenje HIV pozitivnih"

Ne postoji nijedan medicinski, niti ekonomski razlog da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ne stavi na pozitivnu listu lekova savremenu terapiju za lečenje HIV i uvođenje PrEP i PEP terapija kojim bi se omogućila bolja prevencija, saopštila je danas Unija organizacija Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS.

U saopštenju povodom Međunarodnog dan sećanja na preminule od AIDS, navodi se da uvođenje tih terapija državu ne bi ništa više koštalo u odnosu na ono što se u ovom trenutku izdvaja za lečenje HIV pozitivnih osoba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 1984. do kraja 2022. godine u Srbiji je registrovano 4.605 osoba inficiranih HIV, od kojih je 2.177 osoba obolelo od AIDS.

Umrle su 1.352 osobe, odnosno 1.206 osoba je umrlo od AIDS, ili 26 odsto svih osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija.

Tokom 2022. godine novootkrivene su 164 osobe inficirane HIV, 52 osobe su novoobolele od AIDS, dok je 20 osoba umrlo od AIDS.

Kod 125 novootkrivenih osoba inficiranih HIV, virus je prenet seksualnim odnosom bez kondoma, dve osobe su inficirane razmenom pribora za injektiranje, dok kod 37 osoba nije naveden način prenosa HIV.

Među novootkrivenim osobama inficiranim virusom tokom 2022. godine registrovano je 12 puta više muškaraca, 151 muškarac prema 13 žena, skoro dve trećine je bilo uzrasta 30–49 godina, a skoro svaka treća osoba je bila uzrasta 20-29 godina, navodi se u saopštenju.

(FoNet)