Skip to main content

Reprezentativni sindikati RTV-a pozvani na sastanak sa članovima Saveta REM-a i UO RTV-a

Vojvodina 20. jun 2022.
2 min čitanja

Predsednici sva tri reprezentativna sindikata u Radio-televiziji Vojvodine pozvani su u Savet Regulatornog tela za elektronske medije na razgovor o situaciju u pokrajinskom javnom servisu, saznaje Cenzolovka.

Sastanak će biti održan u četvrtak, 23. juna, a prisustvovaće mu, kako se navodi u pozivu u koji je Cenzolovka imala uvid, članovi Saveta REM-a i Upravnog odbora RTV-a.

„Tema sastanka bila bi navodi koje ste izneli u dopisu upućenom članovima Saveta REM-a“, navodi se u pozovu koji je potpisala predsednica Saveta Olivera Zekić.

Sva tri reprezentativna sindikata u RTV-u – Samostalni sindikat, Nezavisnost i Strukovni sindikat – 8. juna su u svom dopisu zatražila od Savetu REM-a da zbog neaktivnost razreši sve članove Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa.

Dva dana kasnije, na sastanku zaposlenih u RTV-u sa predstavnicima sindikata, Savetu REM-a dat je rok od sedam dana da reaguje na zahtev iznet u dopisu.

Tačno sedam dana kasnije, u minuli petak, na adresu RTV-a stigao je poziv predsednicima sva tri sindikata.

Poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTV-u Darko Šper potvrdio je za Cenzolovku da će prisustvovati sastanku u sedištu Saveta REM-a, a veruje da će mu se pridružiti i predstavnici preostala dva sindikata. U izjavi za Cenzolovku uzdržao se, međutim, od prognoziranja ishoda sastanka.

„Zaista ne znam šta da očekujem od sastanka, ali ono što znam jeste da i Savet REM-a i Upravni odbor RTV-a imaju sva ovlašćenja da, ako žele, reše problem u RTV-u na koji već dugo ukazujemo“, naveo je Šper.

Sindikati su se obratili Savetu REM-a nakon što su njihovi apeli članovima Upravnog odbora da rade svoj posao i raspišu javni konkurs za generalnog direktora RTV-a, i da u međuvremenu imenuju vršioca dužnosti, ostali bez ikakvog odjeka.

RTV je bez generalnog direktora od 7. jula prošle godine, kada je Miodragu Koprivici istekao petogodišnji mandat, a od svog konstituisanja 19. jula prošle godine, Upravni odbor niti je imenovao vršioca dužnosti generalnog direktora, niti je raspisao javni konkurs za izbor novog direktora. Pokrajinskim javnim servisom od 7. jula 2021. rukovodi Koprivičin zamenik, Jožef Klem, kojem početkom jula ističe jednogodišnji produžetak ugovora o radu.

Upravni odbor u proteklih 11 meseci nije reagovao ni na činjenicu da RTV od kraja maja prošle godine nema direktora programa, a jedino što je u međuvremenu uspeo da uradi jeste da odgovornog urednika Prvog programa televizije, kojem je krajem jula 2021. istekao mandat, imenuje za vršioca dužnosti.

Zbog sumnje da je u pitanju krivično delo nesavesnog rada u službi, sindikati su Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneli krivičnu prijavu protiv svih članova Upravnog odbora matične kuće.

O teškoj i neizvesnoj situaciji u pokrajinskom javnom servisu sindikati te kuće informisali su prošle sedmice pismom predstavnike OEBS-a i IREX-a u Srbiji, kao i Delegaciju EU u Srbiji, te centrale Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Asocijacije evropskih regionalnih javnih servisa (CIRCOM).

(Cenzolovka, Karikatura: STUPS)