Skip to main content

Reporteri bez granica: REM da poštuje zakon prilikom dodele pete frekvencije

Info 23. сеп 2022.
3 min čitanja

"Srpski medijski pejzaž zagađen propagandom, trgovinom uticajem i lažnim vestima"

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozivala je Regulatornu agenciju za elektronske medije (REM) da poštuje zakonske zahteve i zaštiti pravo na pouzdane, pluralističke vesti i informacije prilikom dodele nove, pete frekvencije, saopšteno je iz RSF.

Nakon mnogo kritikovane odluke Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) Srbije da nastavi da dodeljuje četiri nacionalne TV frekvencije provladinim kanalima, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan RSF Pavol Salaj u današnjem saopštenju konstatovao je da je „srpski medijski pejzaž zagađen propagandom, trgovinom uticajem i lažnim vestima, pošasti koja muči ceo Balkan jer se srpski TV kanali emituju i u susednim zemljama“.

„Za pravo na informisanje i medijski pluralizam u Srbiji i šire od vitalnog je značaja da REM primenjuje zakon koji je na snazi i dodeli petu nacionalnu frekvenciju mediju koji može verodostojnije da garantuje uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku od vlasnika četiri postojeće licence”, ocenio je Salaj.

U saopštenju RSF ističe da je „proteklih dana ponovo naglašena grubost“ tih uticajnih TV kanala „i spremnost regulatora da ignoriše njihove ekscese“.

„Novi primer je rezultat verbalnog spora na društvenim mrežama između vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i srpske zvezde Jutjubera Bogdana Ilića. Spor je došao do vrhunca kada je Mitrović zapretio da će snimiti TV dokumentarac u kome će razotkriti njegovog kritičara, a zatim je nastavio sa svojom pretnjom 8. septembra, kršeći novinarsku etiku i uređivačku nezavisnost emitujući prilog na televiziji Pink u kojem je Jutjuber optužio za ‘krivična dela’, ‘homoseksualne prakse’, pedofiliju i širenje spolno prenosivih bolesti.

Osim što je klevetala Ilića, televizija Pink je prekršila i zakon zloupotrebom nacionalne frekvencije za zadovoljenje ličnih interesa svog vlasnika, ističe RSF, pozivajući se na ocene Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

U saopštenju s konstatuje da je to „samo poslednji primer kršenja zakona“ za kojim posežu četiri nacionalna TV kanala Srbije „bez ikakvih sankcija regulatora, što dovodi u pitanje njihovu nezavisnost“.

„Jedina nada da će se na nacionalnom talasu videti nezavisni TV kanal sada leži u obećanoj novoj petoj frekvenciji – dugogodišnjem projektu u Srbiji – za koji će tender biti otvoren 11. oktobra“, konstatuje RSF.

Ta organizacija ukazala je ne obrazloženje odluke REM o prethodnoj obnovi licence za četiri emitera ko kojem je navedeno da REM „posebno ceni garancije koje su kandidati dali u svojim predlozima razvoja programa, a koje će pomoći u zaštiti medijskog pluralizma“.

Istovremeno, REM je saopštio da je takođe uzeo u obzir njihov minuli rad i njihovu ekonomsku isplativost.

Reporteri bez granica ističu i da su „mnogi kritičari odluke REM, uključuju dva TV kanale kojima je odbijena licenca, N1 i Nova S“, pokrenuli pravni spor, između ostalog, optužujući REM „da ignoriše obavezu promovisanja medijskog pluralizma“, i ističući da sva četiri TV kanala kojima su obnovljene dozvole „imaju sličnu političku liniju u svom programu“.

Takođe, RSF podseća da su „dve srpske nevladine organizacije, Fondacija Slavko Ćuruvija i CRTA, uputile odluku Upravnom sudu Srbije, optužujući REM da je prekršio član 28. stav 1.3 Zbirke pravila o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga“, ukazujući da REM „mora da proceni poštovanje propisa i novinarskih standarda i medijske etike“.

„Ovaj zahtev nije mogao biti zadovoljen jer su četiri TV kanala ignorisala upozorenja i opomene koje je REM izrekao u prethodnim licencama, navode nevladine organizacije u žalbi“, konstatuje RSF.

Predsednica UO REM-a Olivera Zekić nije odgovorila ni na jedan zahtev RSF za komentar, naglašeno je u saopštenju.

U postizbornom planu za podršku slobodi štampe i pouzdanosti vesti i informacija u Srbiji, predloženom prošlog aprila, RSF je pozvao novoizabrane zvaničnike u zemlji da uspostave zakonodavni i regulatorni okvir koji garantuje nezavisnost medija.

Između ostalog, to znači osigurati da REM bude nepristrasan i efikasan, da nacionalne frekvencije dodeljuje na transparentan način, nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja, i samo medijima koji poštuju Etički kodeks novinara i uzimajući u obzir evropske standarde o profesionalnim novinarskim procedurama, kao što je Inicijativa poverenja novinara koju je pokrenuo RSF.

Srbija je rangirana na 79. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija RSF za 2022. godinu, dok je Crna Gora na 63. mestu, navodi u saopštenju RSF.

(FoNet)