Skip to main content

Reporteri bez granica pozvali na čvršći stav Brisela prema ruskoj propagandi u Srbiji

Info 20. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog pejzaža, čini se da ne radi ništa da reši problem ruske propagande putem mera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija"

Zakon o javnom informisanju i medijima koji je predložila Vlada Srbije ne doprinosi rešavanju problema nepouzdanog medijskog sadržaja u Srbiji, koji je postao plodno tle za medije naklonjene Kremlju, saopštili su Reporteri bez granica.

Reporteri bez granica su pozvali Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav o ovom pitanju u pregovorima sa Srbijom o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ova organizacija je navela u saopštenju da uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali da je rat u Ukrajini pojačao taj fenomen.

„Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog pejzaža, čini se da ne radi ništa da reši problem ruske propagande putem mera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija“, naveo je šef Odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica Pavol Szalai.

Reporteri bez granica su naveli da Srbija, uprkos tome što je kandidat za članstvo u EU koja je zabranila ruske propagandne medije, nastavlja da odugovlači sa reformom medijske regulative, što je obaveza koju je preuzela.

„Dugo očekivani Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javnih konsultacija, ni na koji način ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim TV kanalima, a naišao je na žestoke kritike domaćih novinarskih udruženja“, navedeli su Reporteri bez granica.

Novinarska organizacija je pozvala Evropsku komisiju da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija i za borbu protiv propagande, posebno ruske, postanu deo pristupnih pregovora.

Ministarstvo informisanja Srbije uputilo je na javnu raspravu nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima, navodeći da imaju za cilj da „unaprede sistem javnog informisanja“.

Novinarska udruženja u Srbiji navela su kao glavne zamerke ovim nacrtima zakona širenje uticaja države na medije i obesmišljavanje uloge regulatornih tela.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)