Skip to main content

BRAVO: Titula ne prekriva uništavanje zelenila u Novom Sadu

Vojvodina 20. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Zašto konferenciju Evropskog šumarskog instituta, koji inače dodeljuje ovu nagradu, niste organizovali na Šodrošu, ili na Fruškoj gori kod Petrića"

Građanski pokret Bravo! upozorio je danas da titula „Evropski grad šuma“ ne može da „prekrije uništavanje svega što je zeleno u Novom Sadu“, ocenivši da su se mnogi Novosađani jutros verovatno „gorko nasmejali“ bilbordu s tom porukom.

„Svi se pitamo kako je moguće poneti ovako lepo priznanje, kad su nam još u sećanju stotine pripadnika policije u punoj opremi koji su bili tu da omoguće seču šume na Šodrošu. Ceo Novi Sad zna za privatizovani deo na vrhu Fruše gore, gde Petrići sebi grade privatni kompleks, za enormnu seču šume i svakodnevno betoniranje, a poslednji u nizu je park na Telepu“, navode iz Bravo.

Pitaju stoga, gradonačelnika na osnovu koje odluke i sa kojim objašnjenjem je grad poneo pomenutu titulu, kada se zna da su Novi Sad i Vojvodina najmanje pošumljeni predeli u celoj Evropi.

„Zašto konferenciju Evropskog šumarskog instituta, koji inače dodeljuje ovu nagradu, niste organizovali na Šodrošu, ili na Fruškoj gori kod Petrića, ili omogućili im da samo vide kolika je seča na Fruškoj Gori, ako im je toliko stalo do šume i prirode“, poručuju iz Bravo.

Ocenjuju i kako je SNS vlast pokazala „malo pažnje i obzira“ postavljajući bilborde na Limanu, gde je zelenilo očuvano jer se tu planski gradilo,“ne u skladu s investitorskim željama“.

„Da su stavili bilborde u neki od novijih delova grada, gde vlada investitorski urbanizam, jedino zelenilo bilo bi to malo zelenih slova na plakatu“, navode iz Bravo.

(Autonomija, foto: VOICE)