Skip to main content

Reporteri bez granica podneli tužbu Haškom sudu zbog ratnih zločina nad palestinskim novinarima

Građani 27. мај 2024.
< 1 min čitanja

„RSF ima razumne osnove da smatra da su neki od ovih novinara namerno ubijeni, a da su ostali žrtve namernih napada izraelske vojske na civile“

Reporteri bez granica (RSF) podneli su danas novu tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu zbog „ratnih zločina koje je Izrael počinio protiv novinara“.

Od tužioca traže istragu zločina počinjenih nad najmanje ;devet palestinskih reportera između 15. decembra i 20. maja, kao i istragu ubistava više od 100 novinara u Gazi 7. oktobra, navodi se u saopštenju RSF.

Takođe se ponavlja zahtev tužiocu da se pridržava člana 15 Rimskog statuta MKS i da prioritet istrazi zločina izraelske vojske nad novinarima u Gazi od početka rata.

„RSF je podneo treću tužbu Međunarodnom krivičnom sudu sa sedištem u Hagu jer broj novinara koje je izraelska vojska ubila u Gazi nastavlja da raste nakon što je prešao granicu od 100, čime su istrebljeni palestinski mediji“, navodi se u saopštenju.

Prethodne dve tužbe podnete su 31. oktobra i 22. decembra.

Svi novinari koji se pominju u tužbama ubijeni su na radnom zadatku.

„RSF ima razumne osnove da smatra da su neki od ovih novinara namerno ubijeni, a da su ostali žrtve namernih napada izraelske vojske na civile“, dodaje se.

(Beta, Foto: Pixabay)