Skip to main content

Reporteri bez granica: Kina najveći tamničar novinara na svijetu

Građani 06. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Kina je i jedan od najvećih izvoznika propagande"

Kina je prošle godine uhapsila više od 100 novinara, više od bilo koje druge države, saopćila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Vlada predsjednika Xija Jinpinga pooštrila je kontrolu nad stanovništvom, a organizacija RSF, koja se bavi zaštitom slobode medija, saopćila je da je Kina i jedan od najvećih izvoznika propagande.

U izvještaju RSF-a navodi se da je, prema njenom godišnjem indeksu slobode medija, Kina zauzela pretposljednje mjesto, odmah iza susjeda Sjeverne Koreje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Vladajuća Komunistička partija Kine je pooštrila i do sada strogu kontrolu medija koji su svi u državnom vlasništvu.

Internetske stranice i društvene mreže obavezni su cenzurirati sadržaj u kojem ima kritike ili protivljenja jednopartijskoj vladavini.

‘Nadzor, zastrašivanje i uznemiravanje novinara’

Izvještaj RSF-a ocjenjuje da je sloboda medija u Kini “u katastrofalnom stanju” i da predsjednik Kine vodi “križarski rat protiv novinarstva”.

Peking provodi najopsežniju kontrolu interneta na svijetu.

Njegovi filteri pokušavaju spriječiti kinesku javnost da pristupi internetskim stranicama kojima upravljaju novinske kuće, vlade i grupe za zaštitu ljudskih prava iz inostranstva.

Kineski novinari su krivično gonjeni po optužbama za špijuniranje, odavanje državnih tajni i izazivanje sporova u društvu, a država ih nadzire, zastrašuje i uznemirava.

(AJB/Agencije)