Skip to main content

REKOM: Zemlje bivše SFRJ da prestanu sa skrivanjem podataka o masovnim grobnicama

Jugoslavija 31. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Traže i da se reši problem identifikacije posmrtnih ostataka koji se drže u mrtvačnicama, kako bi omogućili porodicama preduzimanje konkretnih činova sećanja i da zahtevaju javno sećanje na mrtve"

Povodom Međunarodnog dana nestalih, REKOM mreža pomirenja (RMP) upozorila je danas da je u zemljama nekadašnje SFRJ pitanje nestalih postalo ekstremno politizovano, da se stvara kultura javne tišine o masakrima i ubistvima nakon kojih su nestajala tela žrtava, čime je nestajao presudni fizički simbol sećanja na mrtve.

„RMP podseća da još uvek nisu otkiveni posmrtni ostaci 1608 ubijeniih na području Srebrenice u julu 1995. godine, 370 u Vukovaru u novembru 1992. godine, 50 u Kraljane na Kosovu u aprilu 1999. godine, 16 u Dojnicama nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo. Među nestalim (11.364) najviše je muškaraca između 30 i 50 godine, i preko 1000 žena i dece“, navodi se u saopštenju.

Tim povodom, RMP poziva vlade postjugoslovenskih zemalja, nacionalne institucije i komisije za nestala lica da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o masovnim i pojedinačnim grobnicama, namernim odugovlačenjem ekshumacija poznatih lokacija masovnih grobnica.

Takođe, traže i da se reši problem identifikacije posmrtnih ostataka koji se drže u mrtvačnicama, kako bi omogućili porodicama preduzimanje konkretnih činova sećanja i da zahtevaju javno sećanje na mrtve.

(Autonomija)