Skip to main content

Regionalna konferencija “Odgovorna sećanja i politike mira” u subotu u CK13

Građani 10. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Realnost rata, racionalizacija i opravdanje agresije pokazuju nam jednu od najjačih ideoloških utvrda antropocentričnog i androcentričnog sveta - ideju o opravdanosti ubistva"

Jednodnevna regionalna konferencija “Odgovorna sećanja i politike mira” održaće se u subotu, 12. novembra u Omladinskom centru CK13.

Konferencija ima za cilj da pruži kritičku, konstruktivnu i radikalnu perspektivu nagovora na mir i život koji je svakodnevno i dosledno posvećen miru.

Realnost rata, racionalizacija i opravdanje agresije pokazuju nam jednu od najjačih ideoloških utvrda antropocentričnog i androcentričnog sveta – ideju o opravdanosti ubistva.

“Trenutni rat u Ukrajini stavlja naša društva u naročito iskušenje zbog propuštenih prilika da se prihvati odgovornost za počinjene zločine, da se zločinci osude i privedu pravdi, a civilne žrtve međusobno priznaju, uvaži patnja preživelih i uspostave održivi mehanizmi zajedničkog života u miru“, navode organizatori iz Omladinskog centra CK13.

Prvi deo programa traje od 11 do 13 časova, sa temom “Odgovorna sećanja”.

Na ovom delu će učesnici biti Edvin Kanka Ćudić iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije UDIK (Sarajevo), Marijana Stojčić iz Centra za primenjenu istoriju (Beograd) i Galina Oustinova Stjepanović sa Univerziteta u Glazgovu.

Drugi deo programa će se održati od 15 do 17 časova, sa temom “Politike mira”.

Učestvovaće Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART iz Prijedora i Goran Božićević iz Miramida Centra (Grožanj/ Buje).

(Radio 021, foto: CK13)