Skip to main content

Regionalna akademija za razvoj demokratije: Vučić pozvao da se progon Dinka Gruhonjića nastavi

Građani 30. мар 2024.
2 min čitanja

"Kao najmoćniji čovek u zemlji, Aleksandar Vučić šalje poruku nasilnicima da nastave sa blokadom, imitirajući nekakvo ponovno 'događanje naroda'"

Regionalna akademija za razvoj demokratije osudila je komentar predsednika Srbije Aleksandara Vučića o o novosadskom novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću.

Upozorili su kako je u svojim ocenama šef države „zaboravio da su pojedinci već ostajali bez života“ nakon medijskih kampanja kakvima je poslednjih dana izložen Gruhonjić.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojom jučerašnjom izjavom nastavio progon profesora i novinara Dinka Gruhonjića i istovremeno podržao nasilnu blokadu Filizofskog fakulteta u Novom Sadu“, navodi u saopštenju ta nevladina organizacija.

Ističući kako je „nečuveno da se predsednik jedne države univerzitetskim profesorima obraća na taj način i govori im ‘sram te bilo’, vrlo dobro znajući da je snimak koji je pokrenuo hajku protiv Dinka Gruhonjića montiran“ i da on nikoga nije veličao.

„Aleksandar Vučić kao da je zaboravio da su pojedinci već ostajali bez života nakon ovakvih medijskih kampanja. Kao najmoćniji čovek u zemlji, Aleksandar Vučić šalje poruku nasilnicima da nastave sa blokadom, imitirajući nekakvo ponovno ‘događanje naroda’ u kojem Dinko Gruhonjić treba da posluži kao primer kako će proći svako ko bude doveo u pitanje radikalski osinjak Vučićevog režima“, ističe se u saopštenju.

Vučić se, po oceni vojvođanske nevladine organizacije, „prema autonomiji univerziteta i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu ponaša identično kao što se Milošević nekada ponašao prema autonomiji Vojvodine, dok organizovana rulja huligana u majicama sa likom ubice premijera Đinđica podražava neko novo ‘dešavanje naroda’”-

„Nasilje polazi iz reči, a Vučić je svojim obraćanjem pozvao da se nasilje nastavi. To je nedopustivo i za svaku posledicu tog nasilja biće odgovoran on lično! Dok je pretio univerzitetskim profesorima, Vučić se nijednom rečju nije osvrnuo na huligane koji su u majicama sa Legijinim likom blokirali fakultet i iz njega izbacili profesore i studente“, podseća Regionalna akademija za razvoj demokratije.

U saopštenju se insistira da su „u pitanju huligani, a ne spontano okupljeni studenti, jer samo huligani mogu da nose majice sa Ulemekovim likom u ulici Zorana Đinđića u kojoj se fakultet i nalazi“.

„Veoma smo zabrinuti za bezbednost svih profesora i svih zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i svih onih studenata koji su se zajedno sa svojim profesorima suprotstavili nasilnicima koji su okupirali fakultet. Vučić stoji iza disciplinovanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i u to više nema nikakve sumnje“, navedeno je u saopštenju.

Regionalna akademija za razvoj demokratije pozvala je univerzitete u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Novom Pazaru, da podrže svoje kolege, a studente sa svih fakulteta u Srbiji „da stanu od odbranu svojih kolega kojima je huliganskom blokadom onemogućena nastava“.

„Postaje jasno da braneći Filozofski fakultet u Novom Sadu branimo svakog čoveka u Srbiji i njegovu slobodu„, naglašeno je u saopštenju.

Podsetimo, Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je rad u četvrtak, nakon što je grupa mladića na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju.

Oni traže da se profesoru tog fakulteta i novinaru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog „govora mržnje“.

Dekanat Filozofskog fakulteta je naveo da je zgrada okupirana. Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.

Juče je ispred fakulteta održan skup profesora i studenata.

Na kraju okupljanja, mladima unutar fakulteta su ostavili knjige, koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima, „da ih prelistaju za vikend“. Za ponedeljak su najavili tribinu o slobodi govora, koja će se održati na stepenicama ispred Rektorata.

(Radio 021, foto: Beta)