Skip to main content

Regionalna akademija za razvoj demokratije oštro protiv promene granica na Balkanu

Aktuelno 03. okt 2021.
3 min čitanja

Regionalna akademija za razvoj demokratije predstavila je strateški dokument koji je prosleđen evropskoj političkoj javnosti i sadrži 400 preporuka, kao odgovor na takozvani non pejper slovenačkog populističkog premijera Janeza Janše i protivljenje njegovom predlogu o promeni granica na Balkanu.

“Promene granica u regionu između zemalja, posebno po etničkoj liniji, doprinose destabilizaciji mira i dobrosusedskih odnosa u regionu. Svi pokušaji, inicijative, ideje i predlozi o novim etničkim podelama moraju biti nedvosmisleno odbačeni i osuđeni od strane svih političkih aktera”, navodi se u dokumentu Regionalna agenda 2030. koji je izradila Regionalna akademija za razvoj demokratije.

Ocenjuje se da ideje velikih i etnički čistih nacionalnih država promovišu konzervativne i korumpirane političke elite u regionu i dodaje da takve ideje treba zameniti zajedničkom vizijom država regiona kao razvijenih, modernih, demokratskih i humanih društava koja zajedno rade na istim ciljevima, vladavini prava, demokratiji, poštovanju ljudskih prava i sloboda i zajedničkoj budućnosti svojih građana.

Kao posebno opasne pokušaje naveli su sve češće pominjane koncepte velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske.

“Politike koje, ugrožavajući suverenitet, teritorijalni integritet, ljudska prava i samo postojanje država i nacija u regionu, nastavljaju najmračnije tradicije snova o velikim državama i trajno destabilizuju ceo region, vrše pritisak na susedne države i direktno se mešaju u njihova unutrašnja pitanja”, upozorava se u Regionalnoj agendi 2030.

Ocenjuje se da je regionalna transformacija iz stabilokratije u demokratiju ključna za ekonomski, politički, finansijski, demokratski, kulturni i svaki drugi razvoj.

Upozorava se da ne sme biti apsolutno nikakvih zamena za punopravno članstvo u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

Navodi se da prva grupa zemalja treba da bude spremna za punopravno članstvo u EU 2025. godine, druga 2028. i treća 2030. godine i dodaje da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i NATO, kako bi ojačale mehanizme da se odupru štetnim i destruktivnim uticajima Rusije i Kine u regionu.

“One države koje su u Partnerstvu za mir, a nisu članice NATO alijanse, treba da apliciraju za članstvo u NATO”, piše u Regionalnoj agendi 2030.

Ocenjuje se da nadležnost pojedinih institucija Evropske unije, poput Tužilaštva EU koje se bavi korupcijom i zloupotrebom javnih sredstava, treba da bude proširena na zemlje Zapadnog Balkana i pre formalnog prijema u članstvo u EU.

Pozivaju se EU i SAD da koordinisano uvedu ciljane sankcije za pojedince i organizacije koji podrivaju demokratiju, vladavinu prava i demokratskih institucija u regionu, kao i za one koji krše ljudska prava, raspiruju nacionalnu i versku mržnju, pozivaju na oružane sukobe, promovišu ratne zločince, negiraju ratne zločine i ne poštuju odluke i presude sudova i međunarodnih sudova za ratne zločine.

Poručuje se da sve žrtve ratova i njihove porodice moraju dobiti pravdu, a svi ratni zločini moraju biti procesuirani, dok tužilaštva za ratne zločine država u regionu treba da imaju punu saradnju i zajednički napor ka dostizanju pravde za žrtve ratova.

Pozivaju se svi parlamenti u regionu da usvoje rezolucije koje osuđuju ratne zločine, potvrđuju presude međunarodnih sudova i odaju poštu svim žrtvama.

“Svim osuđenim ratnim zločincima mora biti zabranjeno da se bave politikom, budu politički aktivni, javno govore, promovišu svoje i tuđe ratne zločine i da se nalaze na državnim i javnim funkcijama”, piše u Agendi.

Ocenjuje se da izborni sistemi u regionu ne smeju podsticati autoritarizam i etničke sukobe, produbljivati razlike i motivisati političare da birače mobilišu isključivo na etničkim osnovama koristeći šovinistički i nacionalistički diskurs, jezik mržnje i promovišući ratne zločine i zločince.

“Pozadina svih politički motivisanih ubistava u regionu mora biti obelodanjena, počinioci i naručioci otkriveni i kažnjeni. Svi napadi na novinare moraju biti rasvetljeni i odgovorni procesuirani. Moraju biti pronađeni odgovorni za ubistvo opozicionog lidera i političara sa Kosova, Olivera Ivanovića. Politička pozadinu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića mora biti razotkrivena”, navodi se u dokumentu. 

Dodaje se da sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine mora da bude postignut i potpisan do kraja 2022. godine i mora biti produkt sveobuhvatnog društvenog i institucionalnog dijaloga.

Ocenjuje se da države regiona moraju biti sekularna, građanska društva u kojima crkve i verske zajednice imaju svoju zakonom i ustavom određenu ulogu i nisu aktivni učesnici u političkom životu, stranačkoj politici i izbornim i drugim političkim procesima.

Pozivaju se države regiona da postanu deo evropske Zelene agende i standarda za zaštitu životne sredine.

“Investicije iz EU moraju biti znatno veće i omogućavati stvaranje održivih, kvalitetnijih, bolje plaćenih poslova koji traže kvalifikovanu radnu snagu. Jačanje ekonomskog sistema i vladavine prava će rezultirati stopiranjem odliva mozgova i radne snage iz regiona”, piše u Agendi.

Ceo tekst Regionalne agende 2030. moguće je pronaći na linku.

(Autonomija, ilustracija: Pixabay)