Skip to main content

Referendum u RS pokušaj početka kraja države BiH?

Jugoslavija 06. maj 2011.
2 min čitanja

Republika Srpska ima sedam dana da povuče odluku o referendumu, a ako to ne učini, uslijedit će konkretne mjere međunarodne zajednice, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko nakon jučerašnje sjednice  Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, piše Deutche Welle.. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je nepokolebljiv. Šta god da odluči međunarodna zajednica, ova stranka, kako se pokazalo, neće odustati od referenduma. „Inzko ne razumije da to nije odraz politike jednog broja ljudi, već konsenzus građana RS-a“, kaže članica Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić.

BiH na ivici građanskog sukoba

Opozicija u RS-u tvrdi da je referendum samo paravan iza kojeg su sakriveni krupni ekonomsko-socijalni problemi u ovom entitetu. „Međunarodna zajednica je stavljena pred svršen čin i očito je da Valentin Inzko mora povući potez“, rekao je lider Demokratske partije Dragan Čavić. Analitičari smatraju da je BiH u najozbiljnijoj političkoj krizi od završetka rata. U intervjuu za BH radio 1 direktor za Balkan Međunarodne krizne grupe (ICG) Marko Prelec iznosi obeshrabrujuće procjene. „Ako Centralna izborna komisija BiH pod zabranom Inzka ne dostavi RS-u birački spisak za referendum, moguće je da RS formira sopstvenu komisiju, što bi BiH dovelo u stanje građanskog sukoba“, kaže Prelec.

Prvo Sud i Tužiteljstvo, potom SIPA i Oružane snage?

Republika Srpska je zaprijetila da će, ukoliko OHR poništi odluku o referendumu, svi funkcioneri iz tog entiteta napustiti zajedničke organe vlasti i državne agencije. Politički analitičar, profesor pri sarajevskom univerzitetu Salih Fočo upozorava da međunarodna zajednica mora reagirati jer bi referendum imao pogubne posljedice po cjelokupni reformski proces u BiH. „Referendum bi otvorio put ukidanju drugih odluka koje podržavaju integraciju BiH, što bi dovelo u pitanje opstanak Oružanih snaga BiH, policijskih tijela poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vanjsku politiku i zajedničku monetu“, kaže prof. Salih Fočo. Političari iz Federacije BiH nisu komentirali rok koji je vlastima RS-a ostavljen kako bi povukle odluku o raspisivanju referenduma. Konačna odluka međunarodne zajednice očekuje se nakon povratka visokog predstavnika Valentina Inzka iz New Yorka, gdje će šef OHR-a podnijeti redovan izvještaj o stanju u BiH.