Skip to main content

Redakciji podkasta “Reaguj!” nagrada za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju

Autonomija 23. dec 2021.
2 min čitanja

Redakcija podkasta “Reaguj!” Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dobitnik je nagrade konkursa “Etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju”, koju dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja.

Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju prvi put se dodeljuje ove godine, a u sklopu 6. Festivala mentalnog zdravlja. Prijavljeno je 11 radova, od toga 2 radio priloga (podkasta), 3 TV priloga i 6 štampanih/onlajn radova. Prilikom donošenja odluke, prema obrazloženju Festivala mentalnog zdravlja, uzeto je u obzir da li rad odgovara temi konkursa, odgovornost i poštovanje etičkih principa prilikom izveštavanja, sveobuhvatnost teme, kao i poruka koja se šalje.

Redakcija podkasta “Reaguj!” nagrađena je u kategoriji radio prilog za emisiju “Čija je intima”. U okviru ove epizode, ova mlada redakcija govorila je o temi osvetničke pornografije, a istražila je i koji su zakonski mehanizmi za sankcionisanje ovog problema.

“Vrlo kompleksno pristupljeno, s dužnom pažnjom, iz svih uglova je obrađena tema. Baš je bilo uživanje slušati i meni ponos što vidim da novinarstvo ostaje u pravim rukama”, rekla je jedna od članica ovogodišnjeg žirija, novinarka Tamara Srijemac.

Nagrade za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju dodeljena su i za najbolji štampani/onlajn tekst i najbolji televizijski prilog.

U kategoriji štampani/onlajn mediji nagrada je pripala novinarki Jovani Gligorijević za tekst “Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala”, objavljenom u nedeljniku “Vreme”. Žiri je odlučio da u okviru ove katgorije dodeli posebnu pohvalu i nagradu novinarki Marijani Čanak, za tekst “Kako institucije štite žene koje su preživele nasilje”, objavljenom na Portalu o invalidnosti.

U kategoriji TV prilog nagrađena je novinarka Ilijana Berber, za prilog “Viši sud u Novom Sadu: za žrtve nasilja skrin soba”, emitovanom u emisijama TV Dnevnik i Razglednice na prvom programu Televizije Vojvodine.

Ovogodišnji žiri su činili novinarka Tamara Srijemac, novinarka Anne Marie Alves Ćurčić, docentkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Smiljana Milinkov, i psiholog i novinar Dragan Ilić.

Nagrade su dodeljene danas na onlajn ceremoniji, na kojoj je žiri zajedno sa organizatorima konkursa i dobitnicama nagrada razgovarao o važnosti etičkog i odgovornog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju, o prijavljenim radovima i primerima dobre prakse.

Ovogodišnji slogan Festivala mentalnog zdravlja bio je “Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje”, a kampanja je imala za cilj da podigne svest o uticaju seksualnog zdravlja na mentalno zdravlje, kao i da ukaže na to da svi kao članice i članovi društva imamo značajnu odgovornost u izgradnji sigurnog prostora u zajednici.

(Autonomija)