Skip to main content

Redakcija: VOICE na udaru SLAPP tužbi, novi mehanizam za obračun vlasti sa nezavisnim medijima

Izdvajamo 19. apr 2021.
< 1 min čitanja

Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) saopštila je danas da se i ona našla na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih SLAPP tužbi, pošto je primila dve tužbe za isti tekst u kojem dve osobe traže da im se isplati odšteta od po milion dinara, čime se medij tera na plaćanje visokih sudskih taksi za odgovor na tužbu i tako se dovodi u pitanje njegov opstanak.

“Kao prvo, tužbeni zahtev na milion dinara je, blago rečeno, neuobičajen jer se zahteva iznos koji je mnogostruko veći od iznosa koji se inače dosuđuje u ovakvim vrstama postupaka. Milionske naknade štete koju tužioci zahtevaju su – ne sumnjamo – najnoviji ogoljeni vid pritiska vlasti na nezavisne medije. Naime, samo plaćanja dve sudske takse na dva odgovora na tužbu, sa ukupno sedam tuženih, dovodi u pitanje dalji opstanak VOICE-a”, piše u saopštenju za javnost.

Precizira se da su čak pet novinara, odgovorni urednik i izdavač VOICE-a tuženi zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite.

“Iako su se novinari VOICE-a nesumnjivo bavili temom od javnog interesa, i to u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i zakonima, i iako su proverili svaku informaciju koja je objavljena u istraživačkom članku, ovog meseca tužili su nas Aleksandra Jovičić, vlasnica Agencije Niveus tim iz Gornjeg Milanovca, i Milan Tadić, predstavnik Niveus tima u javnim nabavkama, koji je blizak vladajućoj stranci. I jedan i drugi tužilac od redakcije traže po milion dinara”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su na sličan slučaj milionskih tužbi firme “Millenium tim” protiv medija Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria.

Redakcija VOICE-a je istakla da će o ovim mehanizmima pritiska vlasti na nezavisne medije obavestiti domaću i međunarodnu javnost.

(Autonomija)