Skip to main content

Red vožnje na Brajevom pismu

Info 04. апр 2008.
< 1 min čitanja

Subotica je, posle Beograda, drugi grad u Srbiji u kojem je železnička stanica prilagođena potrebama slepih i slabovidih osoba, čime železnica nastoji da uvede standarde koji važe u Evropi.
U tu svrhu u staničnom holu postavljena je tabla sa Brajevom azbukom na kojoj se nalaze bitne informacije za putnike, a koje se tiču rada stanice, kao i reda vožnje. Uz to, na samom ulazu u stanicu postavljena je gumena traka koja olakšava snalaženje slepih osoba i vodi ih do odgovarajućih šaltera i perona, gde je za njih takođe obezbeđen posebno ograđen prostor. Nakon Beograda i Subotice, Železnica najavljuje takve pogodnosti i na stanicama drugih gradova.
Istovremeno, za slepe osobe u Subotici biće omogućeno i praćenje bioskopskih predstava. U saradnji Art bioskopa Aleksandar Lifka iz Subotice i Udruženja slepih iz Beograda, uskoro počinje prikazivanje filmova koji su na specijalan način sinhronizovani kako bi ih mogle pratiti osobe oštećenog vida. Predviđeno je da se do kraja godine prikaže 20 takvih filmova, i to u prepodnevnim terminima subotom, a ulaz je besplatan.

Danas