Skip to main content

Rakić: Policija hitno da reaguje povodom napada na Aidu Ćorović

Vesti 04. jan 2022.
< 1 min čitanja

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da policija hitno mora da reaguje na ponovni napad na aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović.

“Nekima možda poslednji napadi na Aidu (Ćorović) deluju bezazleno, ali ja smatram da je ipak u pitanju izuzetno ozbiljna situacija jer se ovako normalizuje nasilje i daje signal da je u redu fizički se obračunavati sa svakim ko vam se ne dopada iz bilo kog razloga”, ocenila je Rakić, a preneo DS.

Aida Ćorović rekla je juče da su je osobe koje čuvaju mural Ratku Mladiću napale u ulici u kojoj stanuje u Beogradu.

PSG osudio napade na Aidu Ćorović i pozvao policiju da reaguje

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas napade na aktivistkinju Aidu Ćorović i pozvao policiju da pronađe napadače i učini sve da zaštiti svakoga ko je žrtva ekstremista u Srbiji.

PSG je ocenio da su ti napadi “direktno povezani sa uklanjanjem grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću” u Beogradu, gde je, kako je navedeno, “policija umesto da spreči obnavljanje murala, privodila one koji su pokušali da ga uklone”.

U saopštenju je ocenjeno i da je Srpska napredna stranka (SNS) “svojom politikom zaštite i relativizacije ratnih zločina doprinela podizanju tenzija u Srbiji”.

PSG smatra i da je to dovelo “da se desničarske ekstremističke grupe osećaju zaštićenim i slobodnim da sprovode nasilje nad svima koji se protive ratnoj retorici i mržnji prema drugim nacijama”.

“Ustav i zakoni Srbije jasno kažu da je zabranjeno i kažnjivo raspirivati nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost, ali su njeni organi sprečeni da to sprovode, jer bi tada prvi na udaru bili ljudi iz vrha države i SNS, pa i ministar policije Aleksandar Vulin”, naveo je PSG.

(Beta)