Skip to main content

Radulović: Vlada koja je izgubila povjerenje ne može biti rekonstruisana

Jugoslavija 01. феб 2023.
< 1 min čitanja

Parlament je izglasao nepovjerenje vladi koja se nalazi u takozvanom tehničkom mandatu. Dakle, nemoguće je smijeniti smijenjenu vladu i nemoguće je rekonstruisati vladu koja je izgubila povjerenje, kazao je Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, gostujući u emisiji „Kontakt“ RTV Nikšić.

„Bilo je i interesantno da su dva ministra smijenjena u već smijenjenoj vladi ili da ministarka podnosi ostavku u vladi kojoj je u parlamentu izglasano nepovjerenje. U pitanju je jedan nonsens koji se ne može objasniti sa stanovišta ustavnopravne materije. Imamo jednu situaciju koja je vrlo zbunjujuća. Kolege iz regiona bilježe i evidentiraju to i pitaju se – da li je moguće da se u jednom ustavno definisanom sistemu kakav je crnogorski to dešava? Moj neupitno pravni stav jeste da vlada koja je izgubila povjerenje ne može biti rekonstruisana. Pristupa se izboru nove vlade ili se ide na vanredne parlamentarne izbore„, poručio je Radulović.

Ističe i da od političkih aktera zavisi da li će Crna Gora srljati i dalje u institucionalnu agoniju ili će se držati Ustava.

„Parlamentarni izbori sami po sebi ništa ne rješavaju, ali bi omogućili novu energiju. Konstituisanje neupitne parlamentarne većine. Formiranje Vlade u punom kapacitetu. Mi danas ne znamo ko je odgovoran za društveni proces, jer ne znamo ko je vlast, ko opozicija, šta je parlamentarna većina, i građani su u jednoj konfuziji. U demokratskim sistemima radi se restart sistema i daje se nova politička ponuda građanima i kroz vanredne parlamentarne izbore konstituisala bi se jasna politička većina koja će preuzeti odgovornost da u određenom vremenskom periodu riješi društvene probleme“, smatra Radulović.

(Antena M)