Skip to main content

Objavljen konkurs za imenovanje generalnog direktora RTV-a

Info 01. феб 2023.
2 min čitanja

Radio-televizija Vojvodine (RTV) objavila je danas konkurs za imenovanje generalnog direktora te medijske kuće.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) prvi je, pre deset dana, objavio da će konkurs za prvog čoveka pokrajinskog javnog servisa najverovatnije biti objavljen 1. februara.

Rok za prijavu je 60 dana od dana objavljivanja konkursa. Poziv za kandidovanje objavljen je danas na internet stranici RTV, kao i u dnevnim listovima Dnevnik i Magyar Szo.

Među uslovima za generalnog direktora su deset godina iskustva na rukovodećim položajima, a od svakog kandidata se traži i da je ugledan stručnjak iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa.

Mandat generalnog direktora traje pet godina i najviše može biti izabran dva puta na tu funkciju. Odluku o imenovanju generalnog direktora donosi Upravni odbor RTV glasovima dve trećine članova tog tela. UORTV trenutno ima 8, umesto 9 članova, što je ipak dovoljno za punovažnu odluku o imenovanju generalnog direktora.

U tekstu konkursa se navodi da kandidati za generalnog direktora, uz dokaze o ispunjavanju traženih uslova, moraju da dostave program rada i upravljanja RTV za mandatni period na koji se direktor imenuje.

RTV nema imenovanog generalnog direktora od 7. jula 2021, kada je istekao mandat Miodragu Koprivici. Narednih godinu dana pokrajinskim javnim servisom rukovodio je zamenik generalnog direktora Jožef Klem, kojeg je tek 5. jula prošle godine Upravni odbor postavio za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Istog dana Upravni odbor je doneo odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora, ali nije poznato zašto je moralo da prođe skoro sedam meseci do objavljivanja konkursa.

Nakon imenovanja generalnog direktora, RTV očekuje i raspisivanje konkursa za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije, koji je takođe u vd statusu, kao i za direktora programa, kojeg pokrajinski javni servis nema od kraja maja 2021. godine. O imenovanjima na te pozicije odlučuje UO na predlog generalnog direktora.

(Autonomija)