Skip to main content

Radončić: Srebrenica ne može biti kamen spoticanja, već kamen temeljac pomirenja u Crnoj Gori i regionu

Jugoslavija 19. mar 2022.
3 min čitanja

Dok god postoje ljudi koji negiraju i slave genocid u Srebrenici, a takvi su u Crnoj Gori i na vlasti, i u opoziciji i u crkvi, onda ne možemo govoriti o nikakvom spoticanju, kazao je advokat i autor emisije Hej Sloveni Gradske RTV Senad Pećanin. Izjavu Ibrahimovića ocjenjuje sramotnom, naročito iz razloga što dolazi od čelnika manjinske partije.

“Ako pogledamo primjer Njemačke, to bi zaista bila apsurdna situacija da od nekog ozbiljnog, relevantnog političara ili javne ličnosti, da se traži izjašnjenje o holokaustu. U Njemačkoj ne postoji pristojna osoba koja bi se usudila osporavati ili negirati, ili čak slaviti holokaust. Nažalost, dok god postoje sredine kakva je i CG i BiH i Srbija, u kojima se slavi tako najveći ratni zločin protiv čovječnosti, poput genocida, onda svako ukazivanje na genocid u Srebrenici jeste obaveza svakog zrelog, demokratskog društva, a nikako spoticanje”, kazao je Pećanin.

Ibrahimović bi, kao odgovoran političar koji se fokusira na temeljne civilizacijske vrijednosti, morao znati da pravog pomirenja nema bez suočavanja sa prošlošću, smatra novinar i publicista Šeki Radončić.

“Znate, kada sam čuo taj dio izjave, koji je bio vrlo precizan, da ne treba da se spotičemo na Srebrenicu i na agresiju na Ukrajinu, citiram, u prvom momentu se meni učinilo da to govori četnički vojvoda Andrija Mandić. Dakle, samoproglašeni pomiritelj Ibrahimović, jer je on rekao da će da miri Crnu Goru, on bi morao znati da genocid u Srebrenici nije i ne može biti kamen spoticanja, kako je on to bezosjećajno izjavio, već kamen temeljac pomirenja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu”, poručio je Radončić.

Ovakve riječi, smatra Radončić ne smiju se izgovarati zarad ministarskih i potpredsjedničkih funkcija, sa čim je saglasan i građanski aktivista iz Pljevalja Emir Pilav. Dodaje i da je takva izjava skandalozna ali ga, zbog poltiičke situacije u kojoj je po svaku cijenu potrebno formirati manjinsku vladu, ne iznenađuje. Navodi da mu, kao pripadniku bošnjačkog naroda, ne može biti svejedno kada čuje ovakve izjave.

“Malo sam razočaran, s obzirom da smo u prethodnom priodu, glavni fokus stavili, pogotovo funkcioneri BS, na pitanje Srebrenice i da se mjesecima polemika vodila oko toga. I da su zbog tog pitanja smijenjeni određeni ministri u Vladi Zdravka Krivokapića. I sad izjavljivati kako to nije bitno i kako sad, zarad formiranja manjinske vlade i podjele određenih funkcija i fotelja, ne treba pričati ni o Srebrenici više ni o agresiji Rusije na Ukrajinu, iskreno mene je razočarala ta izjava”, kazao je Pilav za Gradsku RTV.

Komentarišući saopštenje za javnost Bošnjačke stranke, da je izjava Ervina Ibrahimovića izvučena iz konteksta, Pilav smatra da se izraz „istrgnuto iz konteksta“, veoma često zloupotrebljava.

“Imamo video zapis, imamo audio zapis i jednostavno ne moramo biti politički osviješćeni pojedinci, da bi mogli to da shvatimo na drugi način nego na onaj kako je rečeno. Tako da tu nema izvlačenja iz konteksta”, dodaje Pilav.

Sa stavom Pilava saglasan je i Radončić, koji smatra da iz Bošnjačke stranke podcjenjuju zdravi razum građana.

“Kritikovati ljude koji su kritikovali njegove jučerašnje stavove s pravom, i optužujući ih danas da oni danas zloupotrebljavaju genocid u Srebrenici, je politički nepismeno i ljudski nepošteno. Bolje bi bilo da se aktuelni predsjednik Bošnjačke stranke spotakao, da iskoristim njegov termin, pa da je pao na koljena i zamolio majke Srebrenice i žrtve rata, a onda i građane Crne Gore zato što je dao jedu takvu izjavu, zbog koje se kaje”, kaže Radončić.

Podsjetimo, lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je, gostujući na TV Vijesti, kazao da kao odgovorni političari ne treba se spotičemo o Srebrenicu ili agresiju na Ukrajinu. Iz njegove partije danas su se oglasili saopštenjem i kazali da je ta izjava izvučena iz konteksta, te da je riječ o manipulaciji istinom o genocidu u Srebrenici.

(Gradski portal, foto: Antena M)