Skip to main content

Radončić: Ne razumijem uspavanost crnogorske opozicije

Jugoslavija 03. maj 2023.
3 min čitanja

"Vlast kada sruši Gradsku RTV kreće na ostale medije"

Crna Gora je spržena zemlja, uništena država koja je u raljama Velike Srbije, ocijenio je gostujući u Dnevniku Gradske RTV novinar i publicista Šeki Radončić.

Dodaje da ne razumije pasivnost crnogorske opozicije i uspavanost slobodarske Crne Gore.

Sa druge strane, očito je da su se lideri Demokratskog fronta odlučili za radikalizaciju. Preko inicijativa tzv. “saoizacije” pokušava se uzeti primat kod građana koji će glasati za opciju srpskog sveta. To je razumljivo jer Milatović jako napada biračko tijelo DF, smatra Radončić.

“Opština Zeta povlači poteze kao da nema suverene i slobodne države Crne Gore, članice NATO koja je grabila ka Evropskoj uniji , već pokušava da nametne neke nove vrijednosti. Ta situacija je šizofrena”, kazao je Radončić.

Smatra da bi bilo najbolje da opozicija na parlamentarne izbore 11. juna izađe jedinstveno ali da nije isklučena ni druga opcija.

“Teško će se dogovoriti dosadašnja opozicija DPS, SD i SDP da zajedno nastupaju. I ranije je dolazilo do opstrukcija djelovanjem Ranka Krivokapića, a bojim se da će tako biti i ovoga puta”, kazao je Radončić.

Komentarišući najave raskola u Pokretu Evropa sad Radončić je kazao da podsjeća na podjele u DPS-u devedesetih.

“Spajić pokušava da se otrgne iz čeljusti prevaziđenog političara Aleksandra Vučića, dok se Milatović kao njegov ključni igrač veže za njega. Milatović je vezan za SNP, za tekovine Momira Bulatovića, dok Spajić pokušava da se otrgne od toga i da ide ka evropskom putu”, kazao je Radončić.

Ta borba će, kaže, vrlo brzo imati epilog.

“Vidjećemo da li će Beograd administrativnim metodama i tako što neće dati Spajiću otpis iz srpskog državljanstva ili nekim drugim trikom pokušati da pomogne Milatoviću. To nije samo bitka u okviru Pokreta Evropa sad ta bitka će dosta uticati na hod Crne Gore”, ocijenio je Radončić.

Ako u sukobu unutar PES pobijedi Milatović i srpska opcija Crna Gora se, dodaje, vraća nazad na nekadašnji put Slobodana Miloševića.

“Mi smo, nažalost, već na tom putu. Neće nam biti otvoren put ka Evropi, Zapadu i zapadnim vrijednostima. Ako Spajić i njegova struja nadjača to može biti dobro za Crnu Goru”, kazao je Radončić.

U susret svjetskom danu slobode medija 3. maju Radončić je podsjetio da je prije nekoliko dana preminula ugledna crnogorska novinarka i glavna urednica Pobjede i Dnevnih novina Vesna Šofranac.

“Osjećam bol što je ikona crnogorskog slobodnog novinarstva ispraćena bez komemorativne sjednice i nagrade za životno djelo. To ne govori o Vesni Šofranac već o nama novinarima i našim esnafskim udruženjima”, kazao je Radončić.

Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori dočekujemo u atmosferi lošijoj nego ikada, smatra sagovornik Gradske RTV.

“Živimo u vrijeme premijera koji je u ”terminalnoj fazi ludila’. Umjesto da se zalaže za slobodu medija i novinara on se zalaže za hapšenje novinara i ukidanje medija. Uticaj politike, vlasti i političara je jednak kao u Rusiji. Fale još samo hapšenja i likvidacije”, kazao je Radončić.

Upitan da prokomentariše pitanje novinarke Vijesti Mile Radulović upućeno gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac koje se odnosilo na uređivačku politiku Gradske RTV Radončić kaže da u Crnoj Gori gotovo da nema slobodnih medija.

“Mediji su ili pod direktnom uticajem Beograda ili crnogorskih političara koji su pod uticajem Beograda. Naravno da Gradska RTV najviše smeta jer je to medij koji nije pod kontrolom anticrnogorskih elemenata. Gradska RTV je glavna meta, a personalno Tamara Nikčević. Sada ćemo vidjeti kakva je to demokratija koju nam predstavljaju Evropa sad i Olivera Injac. Vidimo da će to biti brutalan obračun sa novinarima”, istakao je Radončić.

Ne očekuje reakciju međunarodne zajednice povodom pritiska na Gradsku RTV i najave nezakonite smjene Savjeta.

“Nisu do sada pokazivali solidarnost ali ono što me više brine je što nema esnafske i kolegijalne solidarnosti među crnogorskim medijima. Ne brani se samo sloboda Gradske RTV nego se tako brani sloboda svih medija koji se bore za evropsku, multietničku i građansku Crnu Goru. Ova vlast kada sruši Gradsku RTV krenuće na druge medije,”, zaklučio je Radončić.

(Gradski portal, Foto: Gradski portal)