Skip to main content

Radončić: Agresija na Crnu Goru i paljenje fitilja građanskog rata!

Jugoslavija 03. avg 2022.
2 min čitanja

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je jutros iznenada potpisan između crnogorskog premijera Dritana Abazovića i patrijarha Porfirija ugledni crnogorski novinar Šeki Radončić nazvao je agresijom na tu susjednu državu.

Prle Helikopter

„Što se tiče samog čina potpisivanja samog Temeljnog ugovora, radi se opet o diverzantskom činu, isto kao što je patrijarh Profirije diverzantski ustoličio mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju prošle godine. Dakle nastavak istog siledžijskog ponašanja“, govori Radončić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, „udarna igla“ srpskog i ruskog sveta u Crnoj Gori je SPC.

„Ona je opet napravila pravu agresiju na Crnu Goru sa potpisivanjem ovakvog ugovora. I to se može prije nazvati ugovorom SPC-a sa Dritanom Abazovićem. Nažalost, ovo je novi okidač, svjesno povučen u Crnoj Gori. Okidač za remećenje reda i mira u Crnoj Gori i okidač za novu destabilizaciju ove zemlje. Sve sa ciljem da se blokira ulazak Crne Gore u EU i da zaživi velikosrpski tzv. „Otvoreni Balkan“, dodao je Radončić.

Nadalje, ocjenjuje da će ovo izazvati pozitivne i negativne posljedice.

„Negativne posljedice su to što će stvoriti još veći i dublji jaz, bojim se i rov, između srpskih i crnogorskih pravoslavaca u Crnoj Gori. Jer ovo je sve paljenje novog fitilja da izbije građanski rat. Sada će biti veliki problem prvo to kontrolisati“, upozorava naš sagovrnik.

„Denacifikacija“ Bosne

S druge strane, smatra kako je pozitivna stvar da je ovo okidač za rušenje vlade premijera Dritana Abazovića.

„On po zadatku Srbije, indirektno i Rusije sve čini, od bezjedonosnog faktora, ekonomskog faktora do političko faktora da urniše Crnu Goru. Mi smo mislili u smislu rušenja Crne Gore da neće biti goreg premijera od penzionisanog Zdravka Krivokapića. Vidimo da je Dritan beskrupulozniji u rušenju Crne Gore, u ličnom bogaćenju i urnisanju svega crnogorskog“, istakao je Radončić.

Dovodeći u vezu nedavne prijetnje Vladimira Đukanovića, poslanika SNS-a u Skupštini Srbije i bliskog saradnika predsjednika Aleksandra Vučića takozvanom „denacifikacijom“ Balkana, po receptu ruskog napada na Ukrajinu, sa dešavanjima u ovom dijelu svijeta, uključujući Kosovo i Crnu Goru, Radončić zaključuje:

„Ta zlokobna najava iz Srbije, od Vučićevih ministara i bliskih saradnika je proračunata, dobro osmišljena i u pravom trenutku plasirana. Vratimo se samo unazad nekoliko godina kad je bivši patrijarh Irinej došao u Crnu Goru. Tada je rekao da su Srbi ugroženi u Crnoj Gori kao u NDH! Prijetnje političara iz Srbije uzimam kao konkretne prijetnje, jer se uvijek se tako pokazalo. Najugaženija je Bosna! Crna Gora u NATO-u, ali mogu „denacifikaciju“ napraviti u Bosni preko Dodika, Dodikove policije, Dodikovih lovaca, preko Dodikovih dobrovoljaca. Ta prijetnja jeste zvučala kao upućena Crnoj Gori, ali ta prijetnja je prevashodno upućena Bosni, a potom i Crnoj Gori“, zaključio je Radončić.

(Radio Sarajevo / Antena M, Foto: Gradski portal)