Skip to main content

Puzajuća klerikalizacija društva bez adekvatne reakcije države

Info 30. jan 2023.
3 min čitanja

"Trebalo je da dobije podršku ministra prosvete koji, očigledno, nije želeo da je da“

Narodna poslanica koalicije “Moramo” Biljana Đorđević, Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma i istoričar Vladimir Veljković ocenili su da je u Srbiji aktuelna klerikalizacija, kao i da ne postoje reakcije državnih institucija na sve češći upliv crkve u ostale društvene sfere.

Da li je Srbija sekularna država? To pitanje često se postavlja u trenucima kada je potrebno doneti neke od važnih političkih, ali i društvenih odluka. Izgleda da vlast gotovo ništa ne može da uradi bez crkvenog blagoslova, a da često toleriše i neustavne poteze crkvenih velikodostojnika moglo se videti i na primeru u Osnovoj školi “Aleksa Šantić“ u Sečnju, kada je verski obred u toj školi održan bez odobrenja direktorke škole. Da ni pitanje Kosova neće moći da bude rešeno bez da crkva kaže “amin“, može se zaključiti i iz ranijih sastanaka predsednika sa poglavarom SPC, koga je redovno izveštavao o rezultatima pregovora sa stranim zvaničnicima. Za sada SPC nema stav o nemačko-francuskom predlogu, iako se ona spominje u jednoj od 10 tačaka tog sporazuma. I dok se predsednik sprema za skupštinsku sednicu o Kosovu, poglavar SPC se nalazi u Njujorku.

„Na primeru iz Sečnja smo videli reakciju ministra Branka Ružića koji nije direktno odgovorio, ali iz njegovog odgovora u vezi sa tim slučajem možemo videti vrlo jasnu poruku. Mi smo se oglasili povodom toga da kažemo da ona nije prekršila nikakav zakon i ne bi trebala da trpi ovakvu vrstu hajke, medijske ni političke. Trebalo je da dobije podršku ministra prosvete koji, očigledno, nije želeo da je da“, ocenila je Đorđević. Za naknadno održavanje obreda u školi bez dopuštenja direktorke smatra da je direktno kršenje zakona.

Ukazuje na seriju događaja u kojima se crkva umešala u rad ministarstva, a da nije postojala adekvatna reakcija državne institucije.

„Kao posledicu toga imamo situaciju da je donet zahtev da se promeni osam udžbenika biologije… Zato smo ukazali na tu puzajuću klerikalizaciju obrazovanja koja je, po našem sudu, itekako opasna“, podseća poslanica koalicije “Moramo“.

Ona je ocenila da crkva ima ulogu u našem društvu, ali je napomenula da ta uloga postaje „svakodnevna i neupitna“.

„Kada neko ne uradi ono što je crkva navikla da ima prisustvo u svim sferama javnog života, kada neko tome kaže ne, onda dobija neku vrstu hajke“, konstatovala je Đorđević.

Zoran Vuletić smatra da je Srbija na „korak od potpunog klerikalnog društva“.

„Nikog nije iznenadilo to što je lokalni sveštenik sa grupom roditelja i meštana, mimo direktorke i procedure koju je propisala, ušao i održao obred. Završio je svoj posao, i čak su na neki način ponizili direktorku“, istakao je Vuletić.

Dodaje da direktorka u javnosti nije dobila ni minimum razumevanja za taj čin, za koji smatra da je za – divljenje.

„Svaka čast malobrojnima koji su je podržali, ali je i ona shvatila da se malo ‘zaletela’, pa je morala da relativizuje i pravda svoju odluku time što je otišla na liturgiju u crkvi. Svakako, velika podrška za njen čin i za to što je uradila“, napominje Vuletić.

On je ocenio da „imamo već 30 godina probleme zbog toga što ne razumemo druge, ne razumemo ateiste, ne razumemo druge veroispovesti, a onda se čudimo što se nalazimo u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazimo“.

„Mi sami sebe izolujemo“, naglasio je Vuletić.

Đorđević je kazala da nakon primera iz Sečnja treba da se zabrinemo, jer ne sme da se desi situacija da „ko kako hoće vršlja po školama“.

„Škola je mesto gde naučno znanje treba da bude na prvom mestu. ima mestu upoznavanju sa religijom, ali ne sa verskim obredima“, podvukla je ona.

Istoričar Vladimir Veljković je kazao da se direktorka škole u Sečnju usprotivila jednoj vrsti „vladajuće ideologije koja kaže da je Sveti Sava tvorac ili otac nacije i države. Da je crkva njegovo delo nastavila kroz istoriju i da bez crkve nema ni nacije“.

„Ovakava shvatanja su pristuna kod dobrog dela političara, naročito kod vladajućih. Kod dobrog dela intelektualaca i ona su ugrađena i u neke naše zakone“, objašnjava Veljković.

Dodaje da se razne formulacije iz zakonskih akata koriste za „mešanje u politiku, prosvetu u iza vođenje različitih političkih kampanja“.

„Kao nacionalni ideal nam je ponuđen srednji vek, kada nije bilo odvojenosti crkve i države, a kada se vera nametala putem srednjovekovnog zakonodavstva“, primetio je Veljković.

(vest i foto N1)