Skip to main content

Putinovo najmoćnije oružje zvecka u srcu EU?

Planeta 07. nov 2022.
< 1 min čitanja

„Moskva je pomogla da podstakne nedavne masovne proteste u Pragu zbog rastuće inflacije i potencijalne nestašice energije. Pretnja od nemira primorala je vladu zemlje članice EU i NATO-a da promeni planove i ograniči cene gasa i struje“, rekla je za britanski Tajms predsednica Predstavničkog doma češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova.

Širom Češke poslednjih meseci održavaju se masovni protesti protiv vlade desnog centra. Na jednom od najvećih skupova u Pragu 3. septembra, oko 70.000 ljudi okupilo se da zahtevaju vanredne izbore.

Iako se na prvi pogled činilo da je većina demonstranata na Vjenceslavov trg došla zbog straha od poskupljenja grejanja, organizatori su promovisali niz ekstremističkih zahteva.

Tako su lideri protesta zahtevali da češka vlada prestane da šalje oružje Ukrajini, ukine sankcije Rusiji kako bi se olakšali pregovori sa Moskvom o nastavku snabdevanja jeftinim energentima i pokrenu zahtev za izlazak iz EU i NATO.

Oni su takođe tražili da se prekine pomoć za 350.000 ukrajinskih izbeglica koje su primljene u Češku od početka invazije u februaru.

Sve su to glavni narativi Kremlja, upozoravaju češki zvaničnici.

„Ruska propaganda je snažno gurana na proteste“, rekla je Adamova, „Oni imaju saveznike u opoziciji i među organizatorima protesta. Rusija aktivno radi na izazivanju građanskih nemira i potkopavanju češke demokratije“.

Skupove protiv češke vlade organizuju ekstremno desničarski politički pokreti, marginalne grupe i Komunistička partija.

Premijer Petr Fiala nazvao je organizatore „ruskom petom kolonom“ i glatko je odbacio njihove zahteve.

Glavni krivac za širenje proruskih narativa u Češkoj su dezinformacije, tvrdi on. Naime, mediji koji šire „alternativne” tvrdnje i lančane mejlove postali su glavni izvori informacija, posebno za siromašnije i starije Čehe, koji su razočarani u korumpirane političare i nepoverljivi prema mejnstrim medijima.

(Jutarnji list, Foto: Pixabay)