Skip to main content

Konjufca: Ako je Vučić imao nameru da Kosovo pošalje na izbore, to neće moći

Jugoslavija 07. нов 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da ukoliko je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostavkama poslanika Srpske liste hteo da Kosovo pošalje na izbore – to neće moći. On je u izjavi posle sednice Predsedništva Skupštine kazao da veruje da ima podršku čitavog političkog spektra u zemlji.

„Ne želim da pomislim da Aleksandar Vučić može da pošalje Kosovo na izbore kad god hoće. Da se ​​razumemo, ako je to bila namera Srbije i Vučića da izazovu izbore na Kosovu, ili bilo kakvu destabilizaciju, ili izbore kao posledicu destabilizacije i osporavanja bezbednosne situacije na Kosovu, to ne samo što nije moguće, nego je i nedopustivo, i verujem da je ceo politički spektar ujedinjen s tim u vezi na Kosovu“, rekao je Konjufca.

Kako je naveo, ostavke funkcionera srpske zajednice iz kosovskih institucija su „orkestracija čiji je dirigent Aleksandar Vučić“.

On je pomenuo Srbe u opštinama poput Gračanice i drugih, rekavši da imaju registarske tablice, dokumentaciju i da se svi ponašaju po zakonima Kosova.

„Na severu Kosova, Srbija koristi kriminalne bande da vrši pritisak na Srbe, kao što se desilo sa paljenjem automobila onih koji su svoje automobile preregistrovali na RKS tablice“, tvrdi Konjufca.

On je rekao da takvim ponašanjem Srbija planira da odvoji sever od Kosova, ali je poručio da tako nešto neće dozvoliti.

„Plan A Srbije je propao, ona je prešla na plan B, a plan B je da se mobiliše ostavkama, izazivanjem policije, vlasti Republike Kosovo, da započne još jedan proces secesije od Republike Kosovo. To nećemo dozvoliti“, dodao je.

Prema njegovim rečima, situacija na severu Kosova je pod kontrolom i policija je tamo prisutna „po zakonu“.

(Beta)