Skip to main content

Putinov kritičar i ruski separatista najavio kandidaturu za predsednika Rusije

Planeta 20. nov 2023.
2 min čitanja

"Ovo je naša prilika da se ujedinimo pred spoljnim i unutrašnjim pretnjama"

Igor Girkin, bivši ofocor FSB-a, ruski separatista i proratni bloger, koji u pritvoru čeka suđenje za podsticanje ekstremizma, izjavio je da se želi kandidovati za predsednika Rusije, piše Reuters.

Girkin, poznat pod pseudonimom Igor Strelkov, više je puta rekao da Rusiji preti revolucija, pa čak i građanski rat, ako se vojni vrh predsednika Vladimira Putina delotvornije ne bori protiv rata u Ukrajini.

Bivši oficir FSB-ovac, koji je pomogao Rusiji pripojiti Krim 2014, a potom i organizovati proruske milicije u istočnoj Ukrajini, pre hapšenja je rekao da on i njegovi pristalice ulaze u politiku.

“Savršeno dobro razumem da je, u trenutnoj situaciji u Rusiji, sudelovanje u predsedničkoj kampanji kao da sednete za sto i igrate karte”, rekao je Girkin u pismu koje je objavio njegov račun na Telegramu.

Girkin je rekao kako ne misli da će mu biti dopušteno sudelovati na izborima, ali se nada da će njegov pokušaj ujedinjenja pariotskih snaga poremetiti plan Kremlja o “lažnim izborima” na kojima se “jedini pobednik unapred zna”.

“Ovo je naša prilika da se ujedinimo pred spoljnim i unutrašnjim pretnjama”, rekao je Girkin u pismu pod naslovom: “Ja ću se kandidovati.”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu objavljenom u petak da se nada kako će se Putin kandidovati na izborima u martu za još jedan predsednički mandat, što je potez koji bi Putina zadržao na vlasti barem do 2030. godine.

Opozicioni političari kažu da je Putin, otkako je prvi put došao na vlast 1999. godine, izgradio diktatorski sistem koji oponaša institucije demokratije dok sprečava bilo kakvu pravu političku konkurenciju ili stvarno neslaganje.

Pristalice Putina hvale ga zbog uvođenja reda nakon haosa koji je pratio pad Sovjetskog Saveza 1991. godine. Oni ukazuju na ankete koje pokazuju da on ima podršku oko 80 odsto ruskog stanovništva.

Rusija se obračunala s nacionalističkim kritičarima koji su pozvali na puno oštriji pristup ratu, uključujući vanredno stanje i mobilizaciju cele zemlje, nakon neuspele junske pobune šefa Vagnera, Jevgenija Prigožina. Prigožin je poginuo u augustu u avionskoj nesreći čiji uzroci nisu jasni. Girkin, koji je takođe služio u Čečeniji i Moldaviji, uhapšen je u julu.

Girkin, monarhist koji je napisao disertaciju o “belim Rusima” koji su se borili protiv “crvenih” boljševika nakon revolucije 1917, jedan je od najistaknutijih nacionalista koji je kritikovao rusko vođenje rata, koje smatra delom egzistencijalne bitke s arogantnim zapadom.

On je raspad Sovjetskog Saveza 1991. nazvao pozitivnim, ali uz tvrdnju da je postsovjetska ruska elita bila korumpirana i da je radila za Zapad kako bi oslabila Rusiju. Girkin je u maju rekao da je, uprkos njegovoj kritici Putinovih propusta, “Putin trenutno jedina legitimna osoba u Ruskoj Federaciji”.

U augustu je rekao da bi bio bolji predsednik od Putina, opisujući šefa Kremlja kao “previše dobrog” i čoveka koji ima previše poverenja prema šefovima ruske sigurnosti i vojske. Holandski sud prošle godine je u odsutnosti osudio Girkina za ubistvo te njegovu ulogu u obaranju leta MH17 iznad Ukrajine 2014. godine.

Tada je u avionu bilo 298 ljudi i svi su poginuli. Girkin je negirao da je umešan, prenosi N1.

(Danas, foto: Pixabay)