Skip to main content

Puteve blokirala policija, a ne paori

Aktuelno 02. jun 2011.
2 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je Vladu Srbije da odgovori zašto je samo vojvođanskim poljoprivrednicima zabrenjeno da dođu u Beograd. Na tribini posvećenoj decentralizaciji koju su LSV i Srpski pokret organizovali danas u Skupštini Novog Sada, Čanak je istakao i da odgovornost za bloladu puteva u Vojvodini snosi Ministarstvo unutrašnjih psolova, a ne paori.
–  Puteve u Vojvodini nisu blokirali paori, nego policija koja ih tako sprečava da dođu u Beograd. I ključno pitanje za Vladu Srbije je zašto samo vojvođanski poljoprivrednic ne mogu da organizuju protest u Beogradu, dok to pravo imaju svi ostali – istakao je lider LSV, navodeći da je tako poptuno pravdano organizovana i Parada ponosa, kao i da je ispoštovano pravo građana da protestuju zbog hapšenja Ratka Mladića. On je naveo da je nerazumljivo zbog čega je ovo pravo uskarćeno jedino vojvođanskim poljoprivrednicima. On je ocenio i da su aktulen problemi ratara psoeldica centralističkog upravljanja Srbijom.
Čanak je kazao da je demokratija širenje baze odgovornosti države sa centralnog na niže nivoe vlasti, a da bi neko mogao da ima odgovornost, mora da poseduje moć odlučivanja. On je kritikovao predlog decentralizacije koji iznose Ujedinjeni regioni Srbije i ocenio da je reč o “polovičnom rešenju”, jer je preskočen srednji nivo vlasti, zbog čega tako usitnjene upravne jedinice ne mogu da akumuliraju dovoljno sredstava za funkcionisanje.

Drašković: Novac iz EU neće u državnu kasu, već regionima

Kada Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju novac iz pristupnih fondova neće moći da se sliva u centralnu kasu, rekao je danas predsednik SPO Vuk Drašković i založio se za decentralizaciju države. Drašković je rekao da Evropa podržava ravnomeran razvoj, zbog čega će se novac iz pristupnih fondova dodeljivati regionima.
On je kazao da tada neće biti dozvoljena ni “novosadizacija” Vojvodine, jer je suština evropskih promena da je vlada servis građana i jedinstvena adresa preko koje EU komunicira sa nižim nivoima vlasti.

Istakao je i da aktulenih protesta ratara ne bi bilo da se pitanje subvencija poljopriverdnicima rešava na regionalnom nivou, zbog specifičnosti koje u tom pogledu imaju različite regije u Srbiji

Popov: Zbunjivanje javnosti

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov takođe smatra da je centralistički sistem upravljanju u korenu problema aktulene blokade puteva u Vojvodini i protesta poljoprivrednika.

On je rekao da je  decentralizacija postala aktuelna tema o kojoj se mnogo priča, ali je javnost zasuta zbunjujućim informacijama, mediji izveštavaju
nestručno i dele aktere na izdajnike i patriote.
– U Srbiji je stalno prisutna bojazan ‘odlaženja pokrajina’, a glavni
problem je u tome što niko iz vlasti ni ne pokušava da ove tvrdnje
opovrgne i počne sa stvaranjem novog javnog mnjenja – rekao je Popov.
On je dodao da je Srbiji potreban asimetričan sistem
decentralizacije, u kojem svi regioni neće imati isti nivo ovlašćenja, jer nemaju isti kapacitet i izgrađen identitet.

 (Autonomija.info)