Skip to main content

Put premijera: Sanader, Tači, Đukanović…

Jugoslavija 19. јул 2011.
3 min čitanja

Povlačenje iz politike „kako bi došli neki drugi i preuzeli svoju deonicu vođenja Hrvatske“, kako je to objasnio Ivo Sanader ili „odlazak jer je sit politike“, kako je izjavio Milo Đukanović kao i žestoke kritike na račun kosovskog premijera Hašima Tačija zbog umešanost u šverc oružjem, drogom i ljudskim organima, kako se tvrdi u evropskim institucijama, za jedan deo analitičara u Hrvatskoj jasan je znak da je Evropska unija odlučila da uvede red u region.

Na tom tragu je, uostalom, bila i nedavna izjava profesora političke filozofije Žarka Puhovskog za Dojče vele. Nagađanjima da je upravo Evropska unija tražila Đukanovićevu ostavku u zamenu za status kandidata za Crnu Goru, sklon je i britanski „Ekonomist“.

Nije za upoređivanje?

Za razliku od takvih gledišta, predsednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić smatra da odlazak i kritike čak trojice premijera u regionu nisu bile tako direktne, odnosno nediplomatske.

„Evropska unija može biti rezervisanija, ali svakako ne može da izvrši takav pritisak. Ali može sam nacionalni političar, u ovom slučaju Milo Đukanović, da proceni situaciju tako da zaključak bude: maknuću se sa mesta premijera“, rekla je za Dojče vele Vesna Pusić.

Ona smatra da je Đukanović sam procenio da će odstupanjem sa premijerske dužnosti olakšati put Crnoj Gori u evro-integracije.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor nije želela da upoređuje odlazak Sanadera i Đukanovića.

„Ni na koji način ne bih ništa upoređivala. Svaka zemlja ima svoj put, pa naravno i put bivših premijera i svega onoga što se uz određene osobe veže“, izjavila je Jadranka Kosor.

U hrvatskim medijima se, inače, ističe da se sada već bivši crnogorski premijer nije odrekao i mesta šefa svoje stranke, valjda poučen svim onim što se događalo Sanaderu.

Protiv Đukanovića nije podignuta optužnica

I političari i analitičari u Hrvatskoj s kojima smo razgovarali nisu skloni da nagađaju o razlozima povlačenja i kritikama na račun trojice premijera. Ipak, smatraju da je značajno to što je „arhiviran spis o švercu cigareta iz Crne Gore u Italiji“, odnosno da istraga, koja je pre osam godina povezivala Đukanović sa celom tom aferom, zaključena bez podizanja optužnice protiv njega.

Sanader se nalazi pred nizom optužnica, dok nakon izveštaja o Hašimu Tačiju i nevladine organizacije iz sveta, npr. „Hjuman Rajts Voč (HRW) traže da se rasvetle teške sumnje protiv kosovskog premijera, upozoravaju političari i analitičari. Oni podsećaju, npr. profesor Damir Grubiša za zagrebačkog Fakulteta političkih nauka, da Evropska unija možda ne može da izvrši takav pritisak, ali može da stavi do znanja da ne želi da „seda za sto“ sa onima koji ne razumeju pravila igre u Uniji.

A iako ona nisu uvek ista za stare i nove članice, naglašava Grubiša, svima se jasno stavljaju do znanja – od Berluskonija do premijera s jugoistoka Europe.

EU pokazuje put

Urednici i novinari nedeljnika „Nacional“, koji smatraju da je njihov bivši vlasnik i urednik Ivo Pukanić ubijen jer je otvorio temu o crnogorskom švercu cigareta, skloni su da Đukanovićevo povlačenje tumače kao posledicu toga čina.

Sva pitanja o tome koji su stvarni razlozi za povlačenje Sanadera i Đukanovića, kao i, upravo sada otvaranje Tačijevih afera, o kojima se godinama pričalo, tako ostaju u sferi nagađanja.

Naročito zato što građani nisu zadovoljni objašnjenjima onih koji su se povukli.

A, ističe profesor Grubiša, njihovo objašnjavanje pritiscima iz Evropske unije, pokazatelj je da Unija, uprkos kritikama na njen račun, i dalje za građane regiona ima pozitivan značaj kao neko ko će da pokaže smer kojim bi trebalo da se razvijaju demokratije u tim državama.

 

(Deutsche welle)