Skip to main content

PSG traži da se ispitaju pretnje građanima koji su podržali uklanjanje grafita Mladiću

Info 12. nov 2021.
< 1 min čitanja

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je pretnje koje su prethodnih dana upućene građanima koji su javno bili protiv privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović i koji podržali uklanjanje grafita osuđenom ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću i pozvali su nadležne da te pretnje ispitaju.

PSG u današnjem saopštenju navodi da je poslednja u nizu pretnji napisana na zidu aktivista Inicijative za Požegu gde je nepoznata osoba napisala “Čekamo vas!”, što je, kako je ocenio, “jasna pretnja i ugrožavanje bezbednosti koju osuđujemo”.

“Ranije je članu predsedništva Pokreta slobodnih građana i glumcu Sergeju Trifunoviću stiglo na stotine poruka sa nepoznatih brojeva u kojima je pisalo ‘spisak postoji’. Pretnje su u večeri sukoba dobili aktivisti svih opozicionih organizacija, kojima je poručeno da znaju gde žive, da će biti prebijeni i proterani iz Beograda”, navodi PSG.

Iz tog pokreta su ocenili da je pravljenje spiskova nepodobnih građana “obično prvi korak fašističkih organizacija, pošto njima podjednako smetaju oni pripadnici sopstvenog naroda koji ne mrze druge narode, kao i drugi narodi koje vide kao neprijatelje”, dodajući da su sledeći korak fizički napadi na te građane sa spiska.

“Ako do toga dođe biće odgovorna samo i isključivo vlast koja nije uradila ništa da nasilje predupredi. Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, bez obzira što je njihov ministar Aleksandar Vulin otvoreno stao u zaštitu grafita i profašističkih organizacija, da ove pretnje ispitaju, vinovnike pronađu i izvedu pred pravosudne organe zbog ugrožavanja bezbednosti građana koji brane svoju državu od fašizma, veličanja ratnih zločinaca i kriminala”, naveo je PSG u saopštenju.

(Beta)