Skip to main content

PSG pozvao na prekid ratne retorike vlasti u Beogradu i Prištini

Info 27. sep 2021.
< 1 min čitanja

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas na prekid „ratne retorike vlasti u Beogradu i Prištini“ i na povlačenje svih naoružanih formacija sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kako bi se što lakše pronašlo rešenje za novonastalu situaciju.

„Smatramo da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić izjavama o vojnoj reakciji i dovođenju oklopnog naoružanja nadomak administrativne linije, naletima avijacije i podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije, još jednom pokazuje da mu je u prvom interesu predstava za svoje birače, a ne bezbednost građana i pre svega Srba na Kosovu i Metohiji“, ocenio je PSG u saopštenju.

Iz pokreta su dodali da je, prema svemu što se dešavalo na Kosovu u poslednih desetak godina, jasno da se novi pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi, kao i da su periodi nestabilnosti najčešće posledice neodgovornih izjava političara iz Beograda i Prištine.

PSG navodi da je jasno da Srbija od 1999. godine ne može vojno da interveniše na Kosovu, ocenjujući da dovođenje vojnih formacija pred administrativne prelaze služi samo da se „paradira i građanima Srbije pokazuje privid vojne snage“.

„O tome svedoči i Vučićeva izjava da će u slučaju oružanih sukoba tražiti reakciju NATO, čime je nedvosmisleno priznao da Srbija nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom“, tvrde iz Pokreta slobodnih građana.

(Beta)