Skip to main content

PSG: Otkazati posetu Lavrova, samo Belorusija prima ruske zvaničnike uz počasti

Info 31. мај 2022.
< 1 min čitanja

Pokret slobodnih građana osuđuje dolazak ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, u najavljenu posetu Srbiji 7. juna, saopšteno je iz PSG.

„Neprihvatljivo je da tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu, jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Evropi, pored Belorusije, u kojima se ruski zvaničnici ugošćavaju sa počastima“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iznesen stav o neprihvatljivosti njegovog vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički protivrečne poruke prema međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvesnost kod građana Srbije, dodaju iz PSG.

„Planirana poseta ne može ni na koji način da pozitivno utiče na položaj Srbije, naprotiv, ukoliko se ona realizuje pozicija naše države će biti dodatno zakomplikovana i teža nego do sada. Iz tog razloga jedini razuman potez bio bi otkazivanje ove posete sve do okončanja ratnih dejstava u Ukrajini ili makar do započianjanja zvaničnih mirovnih pregovora“, stoji u saopštenju.

Iz Pokreta kažu da Srbija treba da doprinosi stvaranju uslova za obustavu rata i pronalaženje mirnog rešenja aktuelnog sukoba, dok Lavrovljeva poseta u ovakvim okolnostima „ne doprinosi tom cilju, a sasvim izvesno šteti Srbiji i njenim građanima“.

(N1)