Skip to main content

PSG osuđuje najavljeno obeležavanje „oslobođenja“ Srebrenice: Provokacija i ruganje žrtvama

Vojvodina 09. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Nazvati stravičan zločin koji se desio u Srebrenici 'oslobođenjem' je samo po sebi sadistički i fašistički čin. Sve više podsećamo na Vajmarsku republiku pred njen pad".

Novosadski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) najoštrije osuđuje poziv na obeležavanje godišnjice „oslobođenja“ Srebrenice u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju, PSG osuđuje „pojavu plakata sa fašističkim sadržajem, kojima se poziva na obeležavanje tzv. oslobođenja Srebrenice“, planirano za 11. jul na Trgu slobode u Novom Sadu.

„Smatramo da ovaj čin predstavlja ne samo nacionalističku provokaciju i ruganje žrtvama genocida i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca“, ističe PSG.

Naglašavaju da ih posebno zabrinjava činjenica da „ekstremno desničarske grupacije sve učestalije organizuju akcije poput ovih i time promovišu ratnohuškačku retoriku i govor mržnje. Ova stranka navodi i da desničarske organizacije u te svrhe „zloupotrebljavaju grb Novog Sada, koji je bio i ostaće simbol slobode, demokratije i antifašizma“.

„Nazvati stravičan zločin koji se desio u Srebrenici ‘oslobođenjem’ je samo po sebi sadistički i fašistički čin. Sve više podsećamo na Vajmarsku republiku pred njen pad, ali, napominjem, mi ćemo se čvrsto boriti da pobedimo fašizam i vratimo normalnost u naše društvo“, istakao je predsednik PSG Novi Sad i pokrajinski poslanik Radivoje Jovović.

Pokret slobodnih građana Novi Sad zahteva od nadležnih institucija da u najkraćem vremenskom roku reaguju na ovakve događaje, a pozivaju i policijsku upravu da „zabrani ovaj protivzakoniti skup, koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju“.

(021.rs)