Skip to main content

Prvi posleratni sastanak gradonačelnika Sarajeva i Banjaluke

Jugoslavija 22. jun 2021.
< 1 min čitanja

Prvi susret gradonačelnika Sarajeva i Banjaluke, Benjamine Karić i Draška Stanivukovića, protekao je vrlo emotivno. Ovo je ujedno i prvi susret gradonačelnika ova dva grada u posleratnom periodu.

Od samog trenutka susreta, gradonačelnici su razmenili zagrljaje i poklone, ali i poruke mira i suživota.

“Ovo je poseta od istorijskog značaja, poseta kojom nove generacije šalju poruku mira i pruženih ruku, poseta koja će najviše uticaja imati na budućnost”, poručili su.

Karić i Stanivuković su najmlađi gradonačelnici ova dva grada.

„Kad kažem da se 28 godina čekao susret dva gradonačelnika gradova koji su udaljeni tri sata vožnje, onda je logično da sam ponosan da sam domaćin jednog takvog ljudskog susreta“, izjavio je Stanivuković novinarima posle sastanka sa Benjaminom Karić u Banjaluci.

Dodao je da su gradjani Banjaluke i Sarajeva „birali nove ljude da donesu nova vremena“.

„Nova vremena su došla, a prijateljstvo je imperativ“, ocenio je Stanivuković.

Najavio je da će uskoro on da poseti Sarajevo, navodeći da će Banjaluka od Sarajeva kao znak prijateljstva dobiti dečje igralište.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je da Sarajevo i Banjaluka imaju mnogo sličnosti i zajedničkih stvari i da, upravo zbog toga, „ne treba uporno tražiti različitosti među njima“.

„Mi smo predstavnici mlade generacije političara koji žele gledati napred, koji bez obzira na različite stavove žele sarađivati. Mi želimo pokazati da možemo drugačije od dosadašnje 30-godišnje politike koju gradonačelnik Stanivuković i ja nismo kreirali“, istakla je Karić.

Ocenila je da ovakvi sastanci treba da postanu praksa.

„Gradonačelnici Sarajeva i Banjaluke treba da se sastaju čak i jednom mesečno, razgovaraju o zajedničkim projektima, dogovaraju zajedničke aktivnostii predstavljaju nas Evropi i svetu“, naglasila je Karić.

(N1)