Skip to main content

„Prozor“, za zdrav razum!

Info 02. sep 2011.
< 1 min čitanja

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je večeras da se Srbija veoma sporo oslobađa tereta režima Slobodana Miloševića.

„Novci od ratova završili su u nečijim džepovima, a lopovi i kriminalci se savršeno razumeju. Dugo će nam trebati da se od toga oporavimo“, rekao je Dimitrijević na obeležavanju 20. godišnjice od akcije „Prozor“.

U septembru 1991. godine Nezavisno drusstvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovalo je sa prozora svoje zgrade u centru grada alternativni dnevnik svake večeri u 19.30.

Ispod prozora NDNV-a okupljalo se tokom celog septembra i po nekoliko hiljada ljudi. „Prozor“ je bila akcija protesta protiv cenzure koja je tada vladala u medijima u Srbiji i protiv ratnohuškačke propagande.

Na „Prozoru“ su govorili poznati književnici, intelektualci i političari, poput Aleksandra Tišme, Zorana Đinđića, Desimira Tošića, Vesne Pešić, Lasla Vegela, Dragoljuba Mićunovića, Nenada Čanka.

Stare prostorije NDNV-a u Zmaj Jovinoj 4, sa čijeg je prozora „emitovan“ alternativni televizijski Dnevnik, uz pomoć skromnog ozvučenja i petrolejske lampe kao osvetljenja, nalaze se u zgradi koja je u međuvremenu vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Večerašnje obeležavanje odvijalo se sa terase novih prostorija NDNV-a, pred oko 200 građana.

Nekadašnji političar i novinar Miodrag Isakov rekao je da je „Prozor“ pre 20 godina pomogao ljudima da sačuvaju zdrav razum.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi rekao je da je sloboda medija i danas problem, ne samo u Srbiji.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović rekao je da je Srbija mogla daleko brže da se menja u proteklih deset godina.

Psiholog Mikloš Biro rekao je da više nema jednopartijskog sistema, ali je i danas slučaj da se mora biti član neke od vladajućih stranaka kako bi se dobio posao.

Prisutne su pozdravili i novinari Robert Čoban, Marina Fratucan, Jan Briza, fotoreporter Branko Lučić, a pismo podrške uputio je i književnik Laslo Vegel.