Skip to main content

Protivkandidati za drugi vojvođanski krug

Autonomija 20. мај 2008.
3 min čitanja

kutijaglasacka.jpgPonovljeni izbori na sedam biračkih mesta u izbornoj jedinici 20 Kanjiža nisu promenili raspored snaga kandidata u odnosu na glasanje 11. maja. U Kanjiži je ponovo kandidat Mađarske koalicije Karolj Kermeci dobio nešto više glasova od kandidata liste “Za evropsku Vojvodinu – DS – G17 plus” Karolja Kece Kermecija. To znači da će se oni u drugom krugu pokrajinskih izbora 25. maja boriti za pobedu i, time, poslaničko predstavljanje Kanjiže u Skupštini Vojvodine.
U drugom izbornom krugu boriće se i drugi kandidati širom Vojvodine, jer svaka opština/grad u Pokrajini mora da ima najmanje jednog poslanika u Skupštini Vojvodine. Ta statutarna odredba ispunjava se time što je Pokrajina podeljena na 60 izbornih jedinica, tako da iz većine njenih opština u vojvođanski parlament dolazi po jedan poslanik, a iz Novog Sada sedam, Subotice – četiri, Pančeva – tri poslanika, dok je za Sombor, Kikindu i Zrenjanin rezervisano po dva poslanička mandata. U ukupnom zbiru, to je 60 poslaničkih mandata, ili polovina vojvođanske skupštine (prva polovina izabrana je 11. maja po proporcionalnom sistemu).
U 31 izbornoj jedinici (od ukupno 60) protivkandidati su najveći rivali ovih izbora – DS – G17 plus i radikali. Oni će se za pobedu boriti i u svim izbornim jedinicama Novog Sada. Tamo će “rukavice ukrstiti”, između ostalog, demokrate Dušan Elezović, Igor Pavličić (kandidat DS-a za gradonačelnika Novog Sada) i Borislav Novaković protiv radikala Zorana Miloševića, Zorana Mašića i Đorđa Rakovića, ali i svetska bokserska legenda Slobodan Kačar na strani DS-a protiv šefa novosadskih radikala Igora Mirovića.
Kandidati DSS–NS-a će za rivale imati demokrate (u Kovačici i Žitištu), ali i radikale (u Žablju i Somboru 2). U izbornoj trci u Kovačici učestvovaće potpredsednik Skupštine Vojvodine Martin Zloh (DS) i Pavel Vanjo (DSS–NS).
Dva predstavnika ZZV-a će u oba slučaja, u Bačkom Petrovcu i Zrenjaninu 2, imati protivkandidate iz DS – G17 plus. U Zrenjaninu 2, ligaši kandiduju svog poslanika Tibora Vaša, a demokrate lokalnog lidera stranke Bratislava Petrovića.
Od 11 kandidata, Mađarska koalicija će protiv deset svojih imati rivale u demokratama – u Adi, Bačkoj Topoli, Bečeju, Kanjiži, Malom Iđošu, Senti, Čoki i u tri izborne jedinice u Subotici. Funkcioneri SVM-a, članice te koalicije – Šandor Egereši i Tamaš Korhec, koji su i potredsednici Skupštine, odnosno Izvršnog veća Vojvodine, imaće takmace u demokratama Zoltanu Papu (B. Topola) i u Robertu Santou (Subotica 3).
Ukoliko predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov u drugom krugu u toj izbornoj jedinici pobedi radikala LJubomira Filipova, LDP će s jednim svojim poslanikom ipak postati parlamentarna stranka u Vojvodini.
Među kandidatima su i drugi lokalni čelnici – Geza Kučera iz Subotice (MK, protiv Nenada Ivaniševića – ZEV), Branislav Blažić iz Kikinde (SRS, protiv Save Dobranića – ZEV), Svetozar Bukvić iz Kule (ZEV, protiv radikala Tihomira – Tiha Đuričića), Milenko Filipović iz Sremskih Karlovaca (ZEV, protiv radikala Nova Simovića), Živorad Smiljanić iz Apatina (SPS–PUPS, protiv Branislava Raketića – SRS), Goran Ješić iz Inđije (ZEV, protiv radikala Miloša Dišića)…

Brojke

Prema predlagačima kandidata, u drugi krug su se plasirali kandidati liste “Za evropsku Vojvodinu – DS – G17 plus” (ukupno 51), SRS-a (39), Mađarske koalicije (11), “Zajedno za Vojvodinu” (2), DSS–NS-a (4), SPS–PUPS-a (4), grupe građana (8) i LDP-a (1).

Subotički duel

U još jednoj subotičkoj izbornoj jedinici za pobedu će se boriti predstavnik GG “Zajedno za bolju Suboticu” Mirko Bajić i Daniel Kovačić s liste ZEV-a. NJih dvojica su i ranije poznati kao “rivali”, koji su svojevremeno u subotičkoj skupštini imali verbalni sukob i pokušaj fizičkog obračuna.

(Dnevnik)