Skip to main content

Protesti u Podgorici, traže ostavku Abazovićeve Vlade: Crna Gora nije feud Srbije

Jugoslavija 30. jun 2022.
4 min čitanja

"SPC i Srbija nisu i ne mogu postati vlasnici crnogorske prošlosti, još manje budućnosti"

Građani Crne Gore okupili su se danas ispred prostorija Vlade kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom objavljene radne verzije Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Podsjetimo današnji protest najavljen je nakon što su prije dvije noći građani izrazili nezadovoljstvo ispred prostorija GP URA, pozivajući na odgovornost njihovog lidera i premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Okupljeni su istakli razne poruke, a neke od njih su “Hoćemo evropsku budućnost”, “tuđe nećemo svoje ne damo”, “Crna Gora nije feud Srbije”…

Građanskom protestu su se pridružili portparol SD-a Nikola Zirojević, poslanica DPS-a Nela Savković Vukčević, a prisutan je i Janko Ljumović bivši ministar kulture i direktor CNP-a.

Okupljenima se obratila potpredsjednica GI “21. maj”, glumica Ana Vujošević, kazavši da predstavljeni Ugovor Vlade sa SPC predstavlja grubu nepravdu prema istorijskom i kulturnom nasljeđu Crne Gore.

”Srbija i Srpska pravoslavna crkva na ovaj način žele da uspostave kulturnu i političku dominaciju u regionu a Crnu Goru predstave kao svoju tvorevinu.

Zabrinuti smo zbog namjere Vlade Dritana Abazovića i ne mirimo se i na pristajemo na nestajanje, prisvajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i istorijskog nasljeđa”, kazala je Vujošević.

Ovo pitanje, kako dodaje, je za svakog građanina i građanku Crne Gore izuzetno osjetljivo.

”Čak i najličnije pitanje identiteta i smisla pa jasno odavde poručujemo Vladi Crne Gore da Srpska pravoslavna crkva i država Srbija nijesu i ne mogu postati vlasnici crnogorske prošlosti”, poručila je Vujošević.

Nebojša Mrvaljević je poručio da Temeljni ugovor nije stav ljudi koji vjeruju u Ustav i državu Crnu Goru.

”Ne može niko da bude van zakona i da bude nedostupan organima gonjenja. Treba nam Temeljni ugovor, ali ne onaj koji će da ugrozi nacionalne interese – poručio je.

On je kazao da Abazović radi protiv volje građana i da već drugi put pokušava da podmetne nešto što ne može proći.

Građanski aktivista Miloš Đuričković poručio je da je ovo tačka do koje građani trpe: “Vrijeme za dijalog je isteklo ili ga je malo ostalo. Ova grupa će samo da raste i ovo je prvi u nizu skupova…”

Tanja Pavićević pročitala je Proglas građana i građanki Crne Gore čije je potpisivanje počelo tokom protesta i nastavlja se u narednim danima:

”Iskazujemo odlučno i oštro protivljenje namjeri Vlade Crne Gore da sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potpiše predstavljeni ugovor o takozvanom definisanju međusobnih odnosa.

Taj čin bi za sve nas, dolje potpisane, predstavljao akt nacionalne izdaje jer ono što je navedeno u tekstu navodno usaglašenog ugovora prevazilazi sve što je od istinskog interesa i značaja za stvarni, svakodnevni, život vjernika i svještenstva jedne vjerske zajednice i predstavlja ozbiljnu manipulaciju koja može trajno narušiti političke, građanske i međuetničke odnose u Crnoj Gori”, navodi se u proglasu.

Kako se dodaje, namjera predstavljenog teksta ugovora je da se predstavi da je Crnu Goru stvorila i održala SPC koja na taj način polaže pravo na njeno gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasljeđe uključujući i pravo da usmjerava i njen dalji sveukupni razvoj.

”Smatramo da Vlada Crne Gore ne smije pristati na ovakvo tretiranje istorije jer se radi o provjerljivim falsifikatima sa namjerom da je cjelokupna crnogorska tradicija srpska.

Namjera ove i prethodne Vlade u potpunosti (ra)otkriva da motiv litija “Ne damo svetinje” nije bio odbrana vjerskih prava i sloboda nego klerikalizacija i potčinjavanje Crne Gore interesima jedne vjerske zajednice i države Srbije.

Zbog udvorništa režimu predsjednika Aleksandra Vučića, Vlada Crne Gore daje SPC prava koja joj ne priznaje ni matična država Srbija – pravni kontinuitet od 1220. godine, iako SPC postoji tek od 1836. godine”, ističe se u proglasu.

Kako se dalje navodi, umjesto da se konkretnim ugovorom, država Crna Gora postavi kao zaštitnik sekularnog poretka, što joj je u dužnosti po Ustavu ove zemlje, ona se prilagođava željama SPC i imerijalistiučkim cviljevima države Srbije, koja na perfidan način pokušava da sebi prisvoji milenijume hrišćanstva na ovom prostoru.

”Podržavamo Vladu Crne Gore da sa svim vjerskim zajednicama zaključi samo one ugovore kojima će se otkloniti svaki vid eventualne diskriminacije i unaprijediti vjerske slobode. Zadatak Vlade nije da narušava građanski mir, slogu i međuetničke odnose, niti da falsifikate i manipulacije utvrđuje i proglašava za istorijske činjenice.

Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da se posveti evropskoj budućnosti Crne Gore i jednog za uvijek da odustane vjerske agende”, zaključuje se u proglasu.

Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata poručio je da ovakav nacrt Temeljnog ugovora predstavlja akt koji znači kapitulaciju Crne Gore pred “srpskim svetom”.

”To ne smijemo dozvoliti. Ne može se SPC dozvoliti da njeni objekti budu poput ambasada kako bi se mogli tu skrivati zločinci, među kojima su nekada bili i ratni. Zato pozivamo prvo one koji su se iz opozicionih klupa borili za vrijednosti za koje se SD bori, da otkažu povjerenje ovoj Vladi i da sa nama izađu na ulicu i pokrenu pitanje nepovjerenja Dritanu Abazoviću”, kazao je Zirojević.

(Portal Analitika)