Skip to main content

Protest u Parizu protiv Rio Tinta: Maske i gaće sa likom Vučića

Info 11. dec 2022.
< 1 min čitanja

Srpska dijaspora je protestovala ispred Srpskog kulturnog centra u Parizu protiv dolaska rudarske kompanije Rio Tinto u Srbiju i rušenja Starog savskog mosta.

Dva demonstranta su nosila maske sa likom Vučića, razvivši transparent „Ne, ne, ne Rio Tinto u Srbiji“.

Takođe su bili obučeni u gaće sa štampanim likom Vučića, poručivši povodom najavljenog rušenja Starog savskog mosta da „most ostaje“.

„Most opstaje! Ne damo most!“, istakli su, povodom ranijih namera beogradskih vlasti da sruše Stari most i naprave novi, da bi nedavno gradski menadžer Miroslav Čučković rekao da most neće biti srušen, već obnovljen proširenjem konstrukcije sadašnjeg Starog savskog mosta, po sistemu „dva blizanca“ koji je primenjen i na Brankovom mostu.

Ovo nije prvi protest srpske dijaspore u Parizu protiv namere rudarske kompanije Rio Tinto da u dolini Jadra otvori rudnik za eksploataciju jadarita. I veliki deo srpske javnosti digao je glas protiv ovog projekta, koji je formalno stopiran u januaru ove godine posle masovnih protesta u Beogradu i drugim gradovima.

Savez ekoloških organizacija Srbije objavio je, međutim, u avgustu dokument kojim potkrepljuje svoje tvrdnje o pokušajima da se projekat Jadar nastavi tamo gde je zaustavljen.

Krajem novembra SEOS je organizovao protest ispred vlade u Beogradu, tvrdeći tada da Rio Tinto i dalje kupuje imanja u dolini Jadra, te i da to svedoči da na taj projekat nije stavljena tačka.

(N1)