Skip to main content

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ ispred Ministarstva prosvete: Nama samo mi možemo pomoć

Info 19. avg 2023.
2 min čitanja

"Ostala su nam dva puta: pognuti glavu ili se boriti"

Učesnici 16. po redu protesta „Srbija protiv nasilja“ u subotu su u Beogradu prošetali i do Ministarstva prosvete, kako bi ukazali na stanje u obrazovnom sistemu u državi.

Ispred te institucije profesor istorije iz Kragujevca Milan Jevtić, dugogodišnji aktivista i borac za pravdu, poručio da od tog ministarstva kao i ni od cele vlade, ništa ne očekuje, već „nama samo mi možemo pomoći“.

„Desio nam se najcrnji košmar ubistvom učenika [tragedija u beogradskoj osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ kada je 3. maja u masovnoj pucnjavi ubijeno deset osoba]. Posle toga ostala su nam dva puta – pognuti glavu ili se boriti, vi ste odlučili da se borite. Vi ste so ove zemlje i naroda“, rekao je Jević.

Jevtić je istakao da je izbor da se pogne glava isto što i podržavati zlo, a „vi ste ustali protiv zla, nasilja, kiča“, napominjući da je danas u Srbiji obrazovanje „zapuštena njiva“.

Profesor iz Velike Plane Slavoljub Stojadinović, koji je pre nekoliko godina spasao učenike savladavši naoružanog napadača koji je upao u školu, rekao da su tad trebale da se upale lampice „da mi u školi nismo glineni golubovi gde svako može da uđe i radi šta hoće, ali se desilo ovo što se desilo u Beogradu“.

On je naveo i da učenici van Beograda neće imati besplatne udžbenike, i poručio da Beograđani vrlo dobro znaju koga će podržati na sledećim izborima i neće prihvatiti „jeftine trikove i fore“.

Nakon govora dvojice profesora, učesnici protesta su se uputili u šetnju ka zgradi Predsedništva.

Povorka je prošla pored Vlade Srbije, uz skandiranje „lopovi, lopovi“ i „ostavke, ostavke“, a potom ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Andrićevog venca.

Učesnici protesta su tokom ove šetnje uzvikivali „Dosta je tiranije“, „Vučiću [Aleksandar, predsednik Srbije] odlazi“, „Ostavke pa robija“, a u jednom trenutku sa razglasa je počela i pesma „Ustani i kreni“, benda Dža ili bu, kao i italijanska protestna pesma „Bella Ciao“.

(Radio Slobodna Evropa)