Skip to main content

Protest roditelja ubijene dece u Ribnikaru: „3. maj i dalje traje“, poruka ispred ulaza u Vladu Srbije

Građani 29. nov 2023.
3 min čitanja

"Ovo mesto više nije škola. Mesto na kom je ubijeno 10 duša ne može više da bude škola“

Roditelji dece koja su 3. maja ubijena u masovnoj pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se u 8.40, tačno kada je pucnjava počela, ispred ove škole. Potom su došli do zgrade Vlade Srbije.

Oni su naveli da je razlog njihovog okupljanja to što još uvek ništa nije urađeno povodom inicijative dela roditellja, da škola postane memorijalni centar.

Na bočnom ulazu u zgradu Vlade Srbije građani su stigli oko 9, 15, a potom polepili nalepnice sa nastpisom „3. maj i dalje traje“.

Više desetina ljudi se trenutno nalazi ispred Vlade Srbije, a skup obezbeđuje policija, kako uniformisana, tako i u civilu.

Među građanima koji su došli su i advokatica Sara el Sarag, bivša rektorka Ivanka Popović, profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus, novinar Veran Matić…, javlja N1.

Roditelji dece ubijene u beogradskoj Osnovnoj skoli „Vladislav Ribnikar“ 3. maja, nakon sto su zapalili svece ispred škole, protest nastavili ispred Vlade Srbije; (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Protest ispred Vlade Srbije

Otac ubijene devojčice Mare Anđelković, Branko, rekao je za Nova.rs da nije izglasan od strane Saveta roditelja za člana Školskog odbora, iako je Ministarstvo prosvete, u skladu sa situacijom, preporučilo da u Školskom Odboru bude roditelj jendog ubijenog deteta, a čiji brat ili sestra idu u tu školu.

On je, između ostalog, objasnio da je na sednici Saveta roditelja više puta istakao da među roditeljima ne sme da bude podele.

Dodao je da je najavljivani Memorijalni centar „tek priča za sebe“, a o kojoj se, kako se čini, još uvek ništa ne zna.

Majka ubijene devojčice iz „Ribnikara“: Ova škola više nije škola

Majka ubijene devojčice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ Ninela Radičević izjavila je da država mora da se uključi u dešavanja oko osnivanja memorijalnog centra u znak sećanja na ubijenih devetoro đaka i radnika obezbeđenja.

Radičević je za N1 na protestu ispred „Ribnikara“ rekla da roditelji ne insistiraju na rešenju za memorijalni centar, već da ono treba da odredi multidisciplinarni tim stručnjaka, ali da u sve to mora da se uključi država, koja trenutno to ne čini.

„Mi ne inistiramo da to treba da izgleda ovako ili onako, ali država mora da krene da se bavi ovim problemom. A trenutno se ne bavi…Cela priča oko 3. maja se pretvara se u rijaliti šou oko roditelja. Ko nas je podelio? Mi se nešto prepiremo s nekim Savetom roditelja…To je meni uvredljivo da se ceo događaj svede na taj nivo. Država mora da se uključi i jasno da se izjasni. Neka kaže i ako misli da ne treba memorijalni centar. Akcija je neophodna“, istakla je Radičević na protestu na kom roditelji ubijene dece traže da se otvrori memorijalni centar.

Ona je ocenila da Ribnikar više nije škola i da ne razume one koji traže da se mesto zločina pretvori ponovo u školu.

Deca su, kako dodaje, ušla u tu zgradu kao đaci, a izašla iz nje na potpuno drugi način.

„Deca tu treba da budu bezbrižna i to za njih treba da bude sigurno mesto. Ovo mesto više nije škola. Mesto na kom je ubijeno 10 duša ne može više da bude škola“, rekla je Radičević.

Ona je naglasila da se Savet roditelja ili bilo ko ko se bori za školu – bori za zidove.

Pozvala je sve da se ne prave kao da 3. maja nije bilo i ponašaju se kao da se nije desilo. „To nas najviše boli“, naglasila je.

Radičević je naglasila da ne želi da se bavi Savetom roditelja.

(Danas/N1, foto: Beta)