Skip to main content

Protest protiv kovid mera u Subotici: Od „nećemo pasoše“ do „nećemo migrante“

Lokalne samouprave 25. okt 2021.
3 min čitanja

Grupa građana je tokom vikenda u Subotici protestovala protiv Uredbe o uvođenju kovid propusnica koja propisuje da od 22 časa svi gosti u ugostiteljskim objektima moraju da imaju kovid propusnice. Demonstranti su nosili transparente „Virusom protiv slobode“, „Stop kovid 19 teroru“, i uzvikivali „Nećemo pasoše“, „Izlazite napolje“.

Demonstranti su se okupili u centru grada u 20 sati, nakon čega je protestna šetnja nastavljena do naselja Radijalac. Na kratko je bio blokiran saobraćaj, a skup je obezbeđivala policija.

Sociolog Dušan Torbica izjavio je za Magločistač da ne mogu oni koji neće da se vakcinišu da ugrožavaju tuđe zdravlje, jer to ima posledice.

„Nije to samo pitanje pojedinca koji neće da se vakciniše, jer on može da se zarazi i da prenosi virus. Onog momenta kada vi ugrožavate druge, onda vaše postupke na neki način treba sprečiti“, rekao je on.

Dušan Torbica, Foto: MD/Magločistač

Kako je naveo, pojedini građani su „mnogo hrabri, antiprotivni, a ima mnogo stvari gde bi mogli da iskažu svoje nezadovoljstvo, a to ne čine“.

Na jučerašnjem video snimku koji je objavljen pod imenom „Subotica gori – Nećemo pasoše“ na Ju tjub-u se vide i porodice sa decom. Osim parola protiv uvođenja kovid propusnica, demonstranti su uzvikivali i „Živela sloboda“, „Živela Srbija“, „Ne damo Srbiju“, „Nećemo migrante“.

Jedan od prisutnih građana je rekao da je slobodan izbor svakog pojedinca da li će se vakcinisati i da se oko toga ne sme praviti diskriminacija, jer se na taj način ugrožavaju osnovna prava i slobode

„Okupili smo se drugi put u Subotici u borbi protiv diktature aktuelne vlasti koja je uvela kovid fašizam. Okupljaćemo se ovde sve dok se ne oslobodimo aktuelnog fašizma koji je zadesio ovaj narod“, kazao je ovaj demonstrant.

Drugi je, kako navodi, ovde zato što neće vakcinu.

„Kovid pasoši su zatvaranje opšteg života. To će nas uništiti, da ne možeš izaći na ulicu i prodavnicu, pa ćeš umreti od gladi“, smatra on.

Jedna od organizatorki je navela da priča sa propusnicama zahteva od građana da budu „doživotni konzumenti neispitanih pelcera i da ovakve mere podrazumevaju da se građani vakcinišu do kraja života što je – ravno narkomaniji“, čuje se na Ju tjub snimku.

Specijalista ORL iz Subotice dr Zoran Dukić rekao je za Magločistač da nema pozitivno mišljenje o protestu, kao ni o postojećim merama Kriznog štaba.

Dr Zoran Dukić, foto: VOICE/Natalija Jakovljević

„Ova mera je potpuno besmislena jer virus nije prisutan od 22-01 časova, i pre i posle toga je ovde. Apsolutno mi nije jasno zašto se ljudi bune. Ovakvi skupovi su kontraproduktivni od samog početka i sve što ova vlast radi je vrlo kontraproduktivno, bez zdravog razuma i stavova struke, pa je sada već i sama reč ’struka’ postala jako zloupotrebljavana, jer se to odnosi na ljude iz Kriznog štaba koji su i moralno i strukovno izgubili svaku vrstu autoriteta“, smatra Dukić.

Ocenio je da bi u donošenju odluka trebalo da učestvuju i nezavisni stručnjaci da bi se donosile izvesne mere koje će da utiču na celu populaciju.

U odgovoru Policijske uprave Subotica za Magločistač navodi se da su „tokom protesta građana, u dane vikenda u Subotici, policijski službenici preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, a prijava građana za eventualno nasilje ili za eventualnu načinjenu štetu – nije bilo“.

Na osnovu Uredbe o uvođenju kovid propusnica predviđeno je da od večeras od 22 časa slede i kazne za one koji se ne pridržavaju propisanih mera.

Pojedini subotički ugostitelji doneli su odluku da radno vreme kafića ograniče do 22 časa.

Slični protesti protiv uvođenja novih mera održavaju se i u drugim gradovima Srbije.

(Magločistač, Autonomija, Foto: screenshot (youtube.com)